Kevät on hyvä aika aloittaa lintujen seuranta ja osallistua haasteeseen

västäräkki rannalla

Tämä västäräkki on viime kesän tuttavuuksia.

 

BirdLife Suomi on heittänyt jälleen haasteen kaikille suomalaisille. Tavoitteena on havaita ja oppia tuntemaan 100 lintulajia tämän vuoden aikana.

Lintujen kevätmuuton aikana on helppoa aloittaa lintujen tarkkailu, jonka jokainen voi yhdistää muuhunkin ulkoiluun.

Tunnista 100 lintulajia ei ole kilpailu, vaan se on henkilökohtainen haaste, johon jokainen voi osallistua omalla tavallaan ja omaan tahtiinsa. Suomessa pesii noin 250 lintulajia, joten sata lajia vuodessa ei ole aloittelijallekaan mahdoton tavoite.

Haasteessa on kolme sarjaa. Perinteisessä sarjassa lasketaan kaikki Suomessa havaitut ja tunnistetut linnut. Ekosarja kannustaa lähiretkeilyyn ja tarjoaa myös lisähaasteen niille, jotka muuten helposti havaitsevat 100 lintulajia vuodessa. Tässä sarjassa lasketaan vain lintulajit, jotka on havaittu kotona tai pelkästään lihasvoimin tehdyillä retkillä.

Kuvaussarjassa tavoitteena on valokuvata sata lintulajia vuoden aikana. Kuvatessa on kuitenkin varottava häiritsemästä lintuja.

Yksittäinen havainnoija voi halutessaan voi osallistua kaikkiin kolmeen sarjaan.

Lintuharrastus on mukavaa ja terveellistä tekemistä myös poikkeusolojen aikana. Suosituimpia lintupaikkoja kannattaa kuitenkin välttää, ja muihin harrastajiin on pidettävä riittävää etäisyyttä. Lintuja on kaikkialla, ja lähialueiltakin voi löytyä yllätyksiä.

Tunnista 100 lintulajia -haaste toteutettiin ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten. Haaste löytyy verkkosivulta www.birdlife.fi/100lintulajia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?