Väistä oikealle, ei jarrua pohjaan

Liikenneturva ja Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttavat, että hälytysajossa olevalle ajoneuvolle on annettava esteetön kulku. Tämä on kuitenkin tehtävä muuta liikennettä vaarantamatta.

Taustapeilien tarkkailu auttaa havaitsemaan hälytysajoneuvot hyvissä ajoin. Maantienopeuksissa sireenin ääni ei juurikaan kuulu eteenpäin, jolloin hälytysajoneuvot voivat liikkua käyttäen pelkkiä merkkivaloja. Tällöin takaa tulevan liikenteen seuraaminen korostuu.

Kun hälytysajoneuvo ilmestyy taustapeiliin valot vilkkuen, on tärkeää tietää, mitä tehdä.

— Hyvä ja oikea tapa väistää on yksinkertainen: kytke vilkku ja väistä tien oikeaan reunaan. Näin takaa tulevan hälytysajoneuvon kuljettaja myös tietää tulleensa havaituksi, sanoo tiedotuspäällikkö Veijo Kaján Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Jarruja ei pidä painaa automaattisesti pohjaan. Nopeasti jarruttavat autot ovat erityisesti taajama-alueiden ulkopuolella hidaste ja riski sekä hälytysajoneuvoille että muillekin tienkäyttäjille.

Lähestyvää hälytysajossa kulkevaa ajoneuvoa saa poikkeustilanteessa väistää jopa liikenteen ohjauksesta poiketen — kunhan tämän tekee turvallisesti ja muuta liikennettä vaarantamatta. Väistötilanteessa on sallittua esimerkiksi pysähtyä jalkakäytävälle tai suojatielle.

Myös vilkkaammilla kaupunkialueilla pyritään väistämään hälytysajoneuvoa niin oikeaan reunaan kuin mahdollista. Ennen oman menopelin kääntämistä kannattaa kuitenkin havainnoida, miten muut toimivat.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?