Penkeistälintutorniin ideoitapulppuaa

Jos ei vähään aikaan ole Länkipohjan taajamassa liikkunut, voi törmätä yllätyksiin. Kesätorin penkit ovat saaneet pintaansa maalia Längelmäen vaakunaväreissä, repsahtaneita ilmoitustauluja on kunnostettu ja Salen seinään on tulossa kokonaan uusi ilmoitustaulu kylän asioille.

Puskajussi-talkoot ovat saaneet jatkoa, ja Syrjänvuori erottuu tielle entistä komeammin. Myös torin liepeiltä on liikoja puskia raivattu.

Suositun kävelyreitin, Teeriniemen lenkin varteen on saatu kaksikin levähdyspenkkiä, jotka Jyki lahjoitti. Ensimmäinen penkki löytyy jo palvelutalon ja pelikenttien tienoilta, sopivasti puolessa matkaa ylämäkeä kylälle kiivetessä. Toinen penkki on pellolla, ja sieltä aukeaa komea näköala Länkipohjanlahdelle ja kylälle päin.

Näkymiä kaunistavat pienet jutut kuuluvat Uusi Länkipohja -ryhmän toteutettu-listalle. Alkukesästä virinnyt ryhmä, joka näkyy myös Facebookissa, yrittää uudelta ja kaikille yhteiseltä pohjalta kehittää Länkipohjan taajamaa, sen lähikyliä unohtamatta.

— Tarkoitus on, että tämä uusi ”liike” ei sitoudu mihinkään entiseen ryhmään, ei ole poliittinen, eikä henkilöidy kehenkään. Myönteistä yhteistyötä tehdään olemassa olevien längelmäkeläisten yhdistysten ja yhteisöjen kanssa, kuvailee tarkoitusperiä Tuomo Heinonen, yksi ryhmän puuhaihmisistä.

— Siinä hengessä haluamme toimia, että mitään ideaa ei ammuta suoraan alas, vaan kaikki listataan ja tutkitaan, miten niitä voisi lähteä toteuttamaan.

Vähän kerrassaan niitä toteutetaan sillä vauhdilla, kun rahkeet kestävät, ja isompiin mietitään yhdessä toteutus- ja rahoitusväyliä. Haaveissa on myös lintutorni Hiukkaanlahdelle, ja siihenkin on jo perustettu pieni työryhmä viemään asiaa eteenpäin.

— Lintutorni-idea on saavuttanut kovasti suosiota. Uskomme, että sellainen ensi kevään muuttoihin mennessä on olemassa! Asiantuntemusta on haettu Jämsän luonnonsuojeluyhdistyksen suunnasta, Tuomo kertoo.

Kun töitä jaetaan ja kerätään eri asioille omat, innostuneet eteenpäin viejät, eivät yhdet ja samat väsähdä saman tien. Näin Tuomo Heinonen asian näkee.

Kaikki lähti siitä, että tiukan koulupäätöksen jälkeen moni länkipohjalainen koki, että Jämsä on tämän laitansa unohtanut tykkänään kehittämisessä. Länkipohjassa ei kuitenkaan tyydytty nostamaan käsiä ylös ja vain valittamaan, vaan ryhdyttiin toimimaan.

Koulu sai kaupunginvaltuustolta jatkoaikaa, samoin kirjasto, vaikka molempia uhkasi jo lakkautus. Nyt kyläläiset haluavat itse luoda virkeyttä ja kehittää kyläänsä niin, että se kenties houkuttelisi uusiakin lapsiperheitä.

Näitä kylälle muuttaneita lapsiperheen vanhempia edustaa Tuire Riekkovaara, Länkipohjasta aikanaan 16-vuotiaana työn perässä Tampereelle lähtenyt viestinnän ja median osaaja. Hän ei halunnut kasvattaa lapsiaan Tampereella, vaan pikkukylän rauhassa, ja Riekkovaarat muuttivat tänne pari vuotta sitten.

Uusi Länkipohja -ryhmällä on kolmisensataa tykkääjää, ja idealistalla jo yli 50 kohtaa. Ne on jaettu alaotsikoihin odottavat/toteutuksessa/toteutettu.

Asuin-, liike- ja teollisuustonttien kaavoitustilannetta on jo selvitettykin, ja toteutuneista hankkeista pidetään kirjaa. Keskusta-alueen ilmettä on kohennettu, ja keskustaan on noussut myös liftaustolppa.

Leikkimielinen liftaustolppa sai alkunsa siitä, että linja-autot eivät enää kurvaa kylän kautta, vaan pysäkille on mentävä Ysitien varteen. Kyydittömällä kävelymatka on pitkä, joten ken sinne päin ajelee, toivottavasti tarjoaa tolpalta kyydin tarvitsevalle.

Omalla autolla pysäkille menijöille taas on järjestynyt epävirallinen liityntäparkki käytöstä poistetun huoltoaseman tontille Ysitien itäiseen liittymään. Myös Haukilahdentien päähän sellaista haaveillaan, samoin pysäkkikatosta, tilaa sille vain on hiukan hankala saada, jottei katos haittaisi pysäkin aurausta.

Myös Roska päivässä -kampanjaa on kylälle istutettu, moni sitä tekeekin isompaa melua pitämättä. Asiaa varmasti auttaisi myös toivelistalla oleva asia: lisää roskiksia kylänraitille.

Samoin korjausompelua on toivottu, ja tekijöitäkin sille jo ehdotettu. Tässä kohtaa voisi Symppiskin kenties olla mukana.

Länkipohjaa haluttaisiin brändätä myös omilla tuotteilla, esimerkiksi paikallisella hunajalla, ja ison tien varteen saada kyltti, mitä kaikkia palveluja kylä tarjoaa.

Suuremman mittaluokan kehittämisideana on nostettu esiin logistiikka-alue Ysitien varteen palvelemaan rautatie- ja maantiekuljetusten yhteensovittamista, ja baari-ravintolaakin keskustaan toivotaan takaisin. Valokuitukaapeli on ajankohtainen aihe Länkipohjassakin, ja siitä kuullaan lisää jo ensi viikolla, 11.9. Pohjois-Hämeen Puhelimen infossa.

Jäähallin hallitukselle on heitetty haaste Länkipohjan jäähallin käytön monipuolistamiseksi, ja viikonloppuna hallilla pidetäänkin jo salibandyturnaus.

Ensimmäinen kisastudio järjestettiin jalkapallon MM-kisojen aikaan Kylätilalle. Sen suosiota saattoi ehkä hiukan karsia, ettei olutpulloja toivottu katsomoon koko perheen tapahtumassa.

Uusi avaus on myös elokuulla painatettu, omin voimin taitettu kylän ensimmäinen oma tiedotuslehti. Siinä Uusi Länkipohja teki itseään tutuksi ja kylällä toimivat yhdistykset saivat palstatilaa. Seuraavaa yritetään toteuttaa marraskuulle.

Hankkeiden toteutusta mietittäessä on esiin noussut yhä vahvemmin tarve omalle kyläyhdistykselle. Sen kautta hoituisivat myös rahoitusasiat, joihin toimijaksi tarvitaan aina rekisteröity yhdistys. Kyläyhdistys ei polkisi minkään toimivan seuran varpaille, jokaiselle on oma roolinsa.

Keskusteluyhteys kaupunkiin on nyt avattu myös Uusi Länkipohja -ryhmän puolelta. Heli Unnaslahti ja Tuomo Heinonen kävivät tapaamassa Jämsän kaupunkisuunnittelupäällikkö Kari Stenlundia ja kuulemassa kaupungin mahdollisuuksia toteuttaa Uusi Länkipohja -ryhmän ideoita.

Monen kulkuväyliin liittyvän idean toteutus on kiinni ely-keskuksesta, joka toistaiseksi hallinnoi kylän liikennealueita. Länkipohjan rantaosayleiskaavan laadinnan yhteydessä voidaan tarkastella laajemminkin erilaisia alueiden käyttöideoita. Kaupungin omistamien, tyhjillään olevien rivitalojen purkutoivekin saatettiin Stenlundin tietoon.

Torneihin ja vastaaviin hankkeisiin liittyvät aloitteet voidaan tehdä kaupunginvaltuustolle varsinkin, jos niiden toteuttamiseen odotetaan kaupungin tukea. Yhteistyön kättä on siis ojennettu, ja Längelmäen omat valtuutetutkin ovat kylän asioita pitäneet esillä, esimerkiksi kevyen liikenteen väylää kylän halki kulkevalle Länkipohjantielle. Sen toteutuminen on kuitenkin varsin epätodennäköistä, sillä se ei mahdu Keski-Suomen vastaavien hankkeiden kiireellisyydessä edes TOP100-listalle.

Teeriniemen lenkkiä on lähtenyt kiertämään kyläläinen Saila Volanen. Hän ei halua punaisine poskineen kuvaan, mutta kertoo tykkäävänsä Uusi Länkipohja -ryhmän Facebook-sivuista ja seuraavansa asioiden etenemistä. Lintutornin saaminen olisi hänestäkin huippujuttu.

Ehkä seuraavaksi tavataankin jo niissä merkeissä, niin kova noste tällä asialla tuntuu olevan.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?