Oma kokemus on muuttanut mielikuvaa yrittäjyydestä

4H-yrittäjä Linda Berggren haluaa kannustaa muitakin nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä. Lindaa jututti ja hänen ajatuksiaan kirjasi projektipäällikkö Mirja Toropainen Oriveden 4H-yhdistyksestä.

Linda kuuli 4H-yrittäjyydestä kotona, sillä äiti on ollut 4H:n toiminnassa mukana useita vuosia ja veljelläkin oli entuudestaan oma yritys.

— Muistelen alkaneeni jo alle 10-vuotiaana tekemään kerppuja. Alkuun olin veljeni yrityksessä apuna, mutta iän tullessa täyteen oli saatava oma yritys. Halu oli kova, sillä tiesin, että työtä sai tehdä kotona ja se tuntui jotenkin tärkeämmältä ja arvokkaammalta, kun työskenteli omassa yrityksessä.

— Yritykseni on Lindan kerppu&karike, joka valmistaa kerppuja Korkeasaareen ja ylijäävistä oksista valmistetaan haketta. Kerput ovat yhteen sidottuja, kuivattuja pajun, haavan ja pihlajan oksia, jotka kuivatan oman pihan riihessä.

4H-yrityksen saa perustaa 13-vuotiaana, joten heti kesällä 2013 pistettiin paperit menemään. Linda ei ole omaa yritystään mainostanut, mutta veljen kerppuyrityksestä on tehty pari YouTube-videota nimellä Santun kerppu.

Kerppujen ohella Linda pitää siskonsa kanssa ympäri vuoden alakouluikäisille 4H-kerhoa Talviaisten koululla torstai-iltaisin.

— Isoin hankinta, jonka olen ansioillani tehnyt, on muutama vuosi sitten ostettu hevoseni. Useamman puhelimen olen ajan saatossa joutunut ostamaan ja matkusteluun on kulunut aika paljon tuloista.

Eniten rahaa viime vuosina on kuitenkin kulunut koulunkäyntiin. Uusi opetussuunnitelma pakottaa ostamaan kaikki kirjat uusina, joten rahaa kuluu.

Linda pärjää kesätienesteillään koko vuoden, ja joskus saattaa jopa jäädä vähän säästöönkin.

Omassa yrityksessä on hänestä ollut hyvää se, että työajat on saanut määrittää mieleisiksi ja työmatkaa on alle sata metriä. Vapaapäivät saa päättää omien menojen ja mielen mukaan, toisin kuin vieraalla.

— Huonona puolena on se, että työ ajoittuu vain kesälle. Sen vuoksi parhaat kesälomailmat menevät töiden tekoon, ja lomailu jää melko lyhyeksi. Paras aika kerppujen tekoon on juhannuksesta elokuun lopulle, jolloin lehdet ovat tarpeeksi kasvaneita ja kuivatttuinakin pysyvät kiinni oksissaan.

— Yrittäjänä olen oppinut ottamaan vastuuta omasta työnteosta. Rahaa ei tule muuten kuin työtä tekemällä. Toinen asia, jonka olen oppinut, on rahan säästäminen. Kun palkka tulee vain kerran vuodessa, on osattava suunnitella, miten rahaa käyttää, varsinkin lukiossa on pitänyt budjetoida, sillä hankin omilla rahoilla kirjani.

Yrittäjänä pitää osata ottaa huomioon kulut ja tulot. Pitää muistaa kirjata menot ja verrata niitä tulohin nähdäkseen, onko toiminta kannattavaa.

— Oman yrityksen perustettuani näen yrittäjyyden paljon positiivisempana kuin ennen. On mukavaa tehdä töitä kokonaan itselle. Aiemmin näin yrittäjyyden jonkinlaisena mörkönä, mutta ajan saatossa se on alkanut vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta. Arvostan yrittäjiä todella paljon, kun tiedän, miten haastavaa se joskus on.

Linda kokee, että 4H-yritys on antanut hänelle hyvät eväät yrittäjyyteen, joten kaukaisessa tulevaisuudessa hän voisi vaikka perustaa oman yrityksen.

— Onhan nuorisoyrityksen ylläpitäminen huomattavasti yksinkertaisempaa ja huolettomampaa, mutta ajatus siitä, että saisi johtaa omaa yritystä, on kieltämättä melko houkuttava.

— Suosittelen ehdottomasti nuoria perustamaan oman yrityksen, jos suinkin siihen on mahdollisuus. Hyvän idean kun kehittelee ja pistää tuulemaan, niin saa mukavaa tekemistä ja kullanarvoista kokemusta. Työnantajat tulevaisuudessa varmasti arvostavat sitä, että on toiminut yrittäjänä ja on käsitys siitä, miten yritys toimii.

Saattaa olla, että yrittäjyys ei ole itselle mieluisin tapa työskennellä, mutta se selviää vain kokeilemalla. 4H-yrityksen perustaminen ei maksa mitään, ja siinä ei menetä mitään.

Kannattaa varautua siihen, että yrityksen ylläpitäminen vaatii suunnitelmallisuutta tulevaisuuden suhteen. Pitää osata ottaa vastuuta omasta työskentelystä. Yksin ei tarvitse yrittää kaikkea pyörittää, voi pyytää esimerkiksi vanhemmilta apua, ja voi yrityksen perustaa kaverinkin kanssa.

— Omassa yritystoiminnassani on paljon ollut apuna koko perhe. Isäni on vuodesta toiseen käyttänyt kesälomansa materiaalien hakuun metsästä, äiti auttanut paperitöiden kanssa ja veli ja sisko niputtamaan kerppuniput valmiiksi. Ei työ aina ole helppoa, mutta suomalaisella sisulla on painettu eteenpäin. Niin sen oikeassa työelämässäkin pitäisi olla.

— Suosittelen nuoria menemään rohkeasti tutustumaan internetin ihmeelliseen maailmaan ja keksimään ideoita. Jos iski idealla, niin ei muuta kuin yhteyttä 4H:lle ja perustamaan oma yritys.

— Yrityksen voi perustaa vaikka oman harrastuksen tai mielenkiinnon kohteen ympärille, ja mikäs sen mukavampaa kuin tienata lempipuuhansa ympärillä.

— Nuorissa on paljon potentiaalia, ja tulevaisuus on meidän käsissä.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?