Hörtsänän arboretum hurmasi ikäihmiset

Oriveden luonnonsuojeluyhdistys ja Oriveden vanhusneuvosto järjestivät yhdessä ikäihmisille luontoretken Hörtsänään. Vanhuksia ja saattajia saatiin paikalle yhteensä yli 70 Onninkodista, Tähtiniemestä ja Särkänkodista.

Päivään kuului tutustumista sekä Hörtsänän arboretumin historiaan että ympäristöön. Ennen luontokierrosta ääneen pääsivät vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Mirjam Sipponen, Oriveden seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Heikura sekä paikkaa jo neljä vuotta kunnostanut Esa Kallio.

Mirjam Sipposen mukaan luontoretkeä järjestettäessä oli erityisen tärkeää pyrkiä siihen, että mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan. Liikuntarajoitteet saattavat vaikuttaa oleellisesti vanhusten elämään, ja siksi tällaiset aktiviteettipäivät ovat hyvinkin merkittäviä.

— Hörtsänä on sijainniltaan ihanteellinen tällaiselle retkelle. Paikka on kuin keidas kaupungin keskellä, Sipponen jatkaa.

Kertoessaan Hörtsänän historiasta Esa Kallio esitteli myös Hörtsänän rakennuksista löytämiään vanhoja esineitä. Erityisesti vuosikymmenten takaiset lehdet ja postikortit toivat puheensorinasta päätellen muistoja yhden jos toisenkin mieleen.

Jokaisella oli valittavana kolme eri kiertoreittiä luonnossa. Kierroksen päätteeksi Oriveden seudun luonnonsuojeluyhdistys tarjosi päivään osallistuneille kahvia ja pientä purtavaa.

— Luontoretki sattui loistavaan ajankohtaan myös siinä mielessä, että tänään juhlitaan Suomen luonnon päivää, kertoo luonnonsuojeluyhdistyksen jäsen Auli Kilpeläinen.

Jaakko Mäkelä, 86, osallistui päivään Hörtsänässä. Mäkelä oli yksi pyörätuolia tarvitsevista vierailijoista. Kaiken kaikkiaan pyörätuoleja tuotiin Hörtsänään ikäihmisiä varten 16.

— Tällaiset päivät ovat ensisijaisen tärkeitä sellaisille, jotka eivät enää pääse liikkumaan omin avuin, toteaa Sipponen.

Vanhusneuvostoon kuuluu jäseniä Orivedellä toimivista viidestä eri eläkeläisyhdistyksestä. Vanhusneuvoston tehtäviin kuuluu muun muassa ylläpitää vanhusten hyvinvointia erilaisten tapahtumien avulla. Tunnelman ja kommenttien perusteella päivä oli erityisen onnistunut.

— Päivä on ollut hieno, toteaa myös Mäkelä.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?