Suunnitteilla runsaasti syyskylvöjä

Pirkanmaalaisilla tiloilla on paljon peltolohkoja, joiden sato jää heikoksi. Viljelijät ovat kiinnostuneita syyskylvöistä aloilla, joiden muokkaus kylvöjä varten on jo nyt mahdollista.

— Satovaihtelu on eri alueiden ja tilojen välillä suurta. Useilla tiloilla viljan määrä jää puoleen normaalista. Jotkut voivat saada onnistuneilla muokkauksilla ja riittävän aikaisilla kylvöillä osasta alaa kohtalaisenkin sadon, MTK Pirkanmaan järjestöagrologi Jaakko Ahola arvioi.

Kevään kuivuus aiheutti sen, että kaikki viljat eivät itäneet kunnolla. Itäneet alat ovat lähteneet valmistumaan osin ennenaikaisesti.

Kevään kylvöistä huonoin ennuste koskee Aholan havaintojen mukaan kevätvehnää ja rypsiä.

Sateet ehtisivät vielä tuoda jyviin sisältöä ja valkuaista. Kiire kuitenkin tulee.

— Lämpösumma on 200 astetta korkeampi kuin viime vuonna. Puinnit alkanevat muutaman viikon etuajassa, Ahola kertoo.

Kesäkuun nurmisato jäi normaalitasosta puoleen tai allekin. Toisen sadon näkymät ovat paikoitellen paremmat, mutta tilojen väliset erot ovat suuret.

— Viime vuonna heikosti nurmirehua saaneet karjatilat ovat syöttäneet jo nyt tämän kesän ensimmäistä satoa. Tällöin rehua ei saata riittää ensi kevääseen asti.

MTK:n mukaan koko maan viljasadosta tulee vuosisadan heikoin. Kolmas perättäinen kehno satovuosi rasittaa kaikkia tiloja tuotantosuunnasta riippumatta.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?