Sinilevä on pysynytpoissa uimarannoilta

Sinilevä ei ole ainakaan vielä ilmaantunut Oriveden uimarantojen kiusaksi. Tarkastuskäynnit eivät ole tuottaneet havaintoja, eikä myöskään tiedossa ole tuoreita yleisön tekemiä ilmoituksia.

Oriveden uimapaikoista Kirkkolahti ja Tähtiniemen ranta ovat mukana Ely-keskusten valtakunnallisessa leväseurannassa. Silmämääräinen tilannetarkastus tapahtuu viikottain.

Viime viikko mukaan lukien Oriveden seurantapisteet eivät olleet tuottaneet yhtään sinilevähavaintoa. Seurantatiedot päivittyvät viikottain torstaisin Järviwiki-palveluun (jarviwiki.fi).

Pari viikkoa sitten Tampereen ympäristöterveysyksikkö sai ilmoituksen yksittäisestä levähavainnosta Kirkkolahden rannassa. Paikalle tuotiin asiasta tiedote, ja tilanne on kaupungin ympäristönsuojelun seurannassa. Muita havaintoilmoituksia ei ole tullut.

Levähavaintojen määrä on koko Pirkanmaalla ollut keskimääräistä runsaampi.

— Levää ei ole monessakaan paikassa runsaasti, mutta leväpitoisia rantoja on paljon. Tosin on myös sellaisia uimapaikkoja, joissa havaintoja ei ole tehty ainakaan vielä, kertoo vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen Pirkanmaan Ely-keskuksesta.

Mäkynen kehottaa uimareita tarkastamaan uimaveden tilan ennen veteen menoa. Helteiden jatkuessa riski sinilevän ilmaantumiseen on olemassa.

— Jos rantavedessä on levälauttamuodostelma tai laajemmin levämassaa, sellaisen huomaa helposti.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?