Nuoret pitävät Taistonaktiivisena tänäkin kesänä

Tänä kesänä Taiston kahvilaa ja antiikkimyyntiä on pyöritetty kolmen nuoren naisen voimin. Kesäkuussa tiskin takana puuhasi Emma Vuorikivi, loppukesän pestiä hoitaa Jenny Schulz.

Schulz suunnittelee ja valmistaa kahvilan myytävät itse.

— Leivon pullaa päivittäin, ja juuri tuli piirakkakin uunista. Asiakkaat ovat kyllä tykänneet leivonnaisista, positiivista palautetta on tullut, hän kertoo.

— Jennyn tekemiä voisilmäpullia on erityisesti kehuttu, kahvilan lähiesimiehenä toimiva Lauriina Lehtonen sanoo.

Schulz kertoo, että työ on pääosin rentoa. Mukavaa on, että asiakkaat jäävät välillä ihan kunnolla juttelemaan. 18-vuotias Schulz on tehnyt aikaisemmin kesätöitä tiskarina, mutta koko kahvilan pyörittäminen itse on uutta.

—8Pidän leipomisesta ja ruuanlaitosta, Oriveden lukiossa abivuoden syksyllä aloittava Schulz sanoo.

Lehtosen toimenkuvaan taas kuuluu antiikin myynti ja markkinointi sekä tapahtumien järjestäminen.

—8Minut on palkattu marraskuuhun asti työllisyystuella, ja ajatuksenani on suunnitella muutama tapahtuma talvellekin.

Loppukesäksikin on ideoitu tekemistä. Ensi viikon torstaina järjestetään vohvelikahvila, josta saa suolaisia ja makeita vohveleita. Elokuussa taas toteutetaan Asemanseudun vanhat valokuvat -ilta, joka olisi suunnattu varsinkin iäkkäämmälle yleisölle.

—8Siellä voitaisiin katsella vanhoja valokuvia ja muistella, miltä asemanseutu näytti ennen, Lehtonen suunnittelee.

Myös halu elokuvatoiminnan elvyttämiseen on kova. Lehtonen kertoo, että syksymmällä selvitetään, myöntäisikö Suomen elokuvasäätiö tukea elokuvalaitteiston uusimiseen.

Tänä kesänä kahvilan tuotoilla on pystytty maksamaan osa kahvilatyöntekijöiden palkoista, kuten viime kesänä suunniteltiin. Viime vuoden kokemuksen perusteella joitakin toimintatapoja on muutettu tehokkaammiksi.

— Tänä vuonna on panostettu tarkempaan kirjanpitoon. Aikaisemmin se hoidettiin vapaaehtoisvoimin, mutta nyt minä olen hoitanut sitä, Lehtonen kertoo.

Myös tuotteiden hintoja ja kahvilan aukioloaikoja on mietitty uudelleen.

— Viime kesänä kahvila oli auki kahdestatoista kuuteen. Nyt se menee kiinni viideltä, mutta Jennyn työaika alkaa jo yhdeltätoista. Näin ennen kahvilan aukeamista jää tunti valmisteluaikaa, Lehtonen kertoo.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?