Serlachiuksen seniorikahveilla havaintoja valosta, ihmisistä ja ikuisista ilon hetkistä

Kevättalven 2018 seniorikahvit tarjoavat kiinnostavia näkökulmia ihmisyyteen ja ympäristön havainnointiin Serlachius-museoissa. Tämän vuoden ensimmäiset kahvit nautitaan 18. tammikuuta taidemuseo Göstassa tutustuen Marja Pirilän näyttelyyn Strindbergin huoneissa ja Jiri Gellerin näyttelyyn Fuck the World!

Valokuvataiteilija Marja Pirilä vietti puoli vuotta taiteilijaresidenssissä Ranskassa ja rakensi käytössään olleeseen huoneistoon camera obscuran. Siinä pimeään huoneeseen pienestä aukosta pääsevä valonsäde heijastaa ulkopuolisen maiseman huoneen pinnoille ylösalaisin kääntyneenä. Näin syntyy kerroksellisia näkymiä ja unenomaisia mielenmaisemia, joissa valo on pääosassa.

Kuvanveistäjä Jiri Geller varioi teoksissaan väreillä ja kuvioilla ikoniseksi muodostuneita kuvia ja aiheita. Gellerin veistoksissa mikään ei ole pysyvää. Asiat ja esineet valuvat, purkautuvat, räjähtävät tai menevät rikki.

Geller itse sanookin, että hän haluaa tehdä taidetta, joka näyttää paremmalta kuin todellisuus — ikuisesti kestävän ilon hetken.

Mäntästä kotoisin olevan valokuvataiteilijan Ville Lenkkerin näyttelyyn Pikkukaupungin sairaskertomus tutustutaan 15. helmikuuta Serlachius-museo Gustafissa. Lenkkeri kuvasi isäänsä, Mäntässä jo legendaksi muodostunutta lääkäri Hannu Lenkkeriä useiden vuosien ajan.

Hän jatkoi isänsä perinnön tallentamista tämän kuoleman jälkeen ja keräsi talteen kertomuksia hänestä. Näyttelyssä palautetaan mieleen, millaisena mänttäläiset muistavat tohtori Lenkkerin. Samalla pohditaan yleisemminkin ihmisen julkista ja yksityistä roolia.

Mäntässä asuva taidemaalari Riikka Lenkkeri kertoo itse Yötä vasten -näyttelystään torstaina 15. maaliskuuta taidemuseo Göstassa. Näyttely avaa aamuöisen näkymän suomalaisiin makuuhuoneisiin.

Suurikokoiset kokovartalokuvat sängyissään unessa tai unettomina makaavista ihmisistä muodostavat tutkielman ruumiinkielestämme silloin, kun emme pidä yllä mitään julkisivua.

Seniorikahvit nautitaan joka kerran kello 13. Pääsymaksu sisältää kahvituksen ja ohjelman.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?