Orivesiläiset vauvankengät kotiin viemiseksi

Sauli Niinistö veti Oriveden torin täyteen

Oriveden tori täyttyi ääriään myöten Sauli Niinistön vieraillessa paikkakunnalla vaalikiertueellaan. Niinistö esiintyi torilavalla rennosti, mutta teki kuulijoille selväksi, millaisten asioiden kanssa tasavallan presidentti työtään tekee.

— Presidentin tehtävä on johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä eduskunnan kanssa ja toimia puolustusvoimain ylipäällikkönä. Maailmalla on tapahtunut paljon viime vuosina, ikäviäkin asioita. Turvallisuuspolitiikan tehtäväkenttä on ollut laaja, Niinistö kertoi.

— Vakuutan kuitenkin, etten näe minkään uhkan kohdistuvan Suomeen nyt, presidentti kiirehti toteamaan vakavasävyisen avauksen jatkoksi.

Turvallisuusteemoista kolme nousee ylitse muiden: ilmastonmuutoksesta ja maailman väestönkasvusta aiheutuvat muuttoliikkeet, suurvaltojen kiristyneet välit ja huoli yhteiskuntarauhan säilymisestä koti-Suomessa.

— Presidenttikaudellani olen ottanut tavaksi arvioida mennyttä vuotta aina vuoden päätteeksi. Aluksi mietin, että ei tämä ainakaan pahemmaksi voi mennä, mutta joka vuosi on tullut uusia murheita, Niinistö huokaisi.

Turvallisuuspoliittinen kehitys on ollut osin arvaamatonta. Ennakoimattomia tapahtumia olivat esimerkiksi Venäjän toimet Krimillä ja Ukrainassa sekä valtaisa siirtolaisaalto muun muassa Afrikasta Eurooppaan.

— Ja kuka olisi osannut ennakoida, että USA:ssa on presidentti, joka johtaa maailman asioita twiittaamalla, Niinistö jatkoi.

Tulevia vuosia ennustaessaan Niinistö totesi, että toivossa on hyvä elää. Toiveita rauhaisasta tulevaisuudesta nostavat esimerkiksi tuoreet tiedot Pohjois- ja Etelä-Korean keskusteluyhteyden paranemisesta.

Yhteiskuntarauhan rakoilusta Niinistö näkee merkkejä muun muassa some-keskusteluissa, joissa väärinymmärtämisen halu näyttää olevan monilla suurempi kuin halu ymmärtää muita.

Niinistö totesi Suomen olevan maailman vakain maa, ja hän toivoi, että se myös säilyy sellaisena.

— Keskeistä on luottamus. Se, että voimme luottaa toisiimme ja viranomaisiin ja yhteisöömme. Somessakin voi keskustella asiallisesti ja yrittää ymmärtää toisen näkökantoja, vaikka olisi eri mieltä, Niinistö vetosi.

Sama koskee laajemmin myös valtioiden välisiä suhteita. Niinistö kertoi suhteiden Venäjään olevan kunnossa, vaikka Suomi ei hyväksykään Venäjän toimia Krimillä ja Ukrainassa. Niinistö kertoi, että Suomen kanta on tehty Putinille selväksi, ja että molemmat ymmärtävät toistensa näkökannat.

— Toisen näkökantaa pitää kunnioittaa. Olin tavan mukaan puhelinyhteydessä Putiniin vuodenvaihteessa. Putin onnitteli Suomen satavuotisesta itsenäisyydestä. Meillä on selkeä ja avoin suhde, Niinistö sanoi.

Suomen turvallisuuspolitiikan Niinistö kertoi nojautuvan omaan vahvaan puolustuslaitokseen sekä hyviin kansainvälisiin suhteisiin. Suomi on Naton kumppanimaa, mutta se ei anna Suomelle turvallisuustakuita.

— Toivon, että EU:sta tulisi ensisijaisesti turvallisuusyhteisö, joka antaisi sen lupauksen, että me pidämme huolta toistemme turvallisuudesta. Se on nyt noussut laajempaankin keskusteluun, kiitos presidentti Trumpin, joka on sanonut, että Euroopan pitää hoitaa itse oma puolustuksensa. Euroopan liittovaltiota en kuitenkaan kannata, Niinistö linjasi.

Niinistö kertoi Suomen saaneen myös kiitosta siitä, ettei se yleisen eurooppalaisen linjan vastaisesti on pitänyt oman maanpuolustuksensa vahvana.

Niinistön juttusille lavalle pääsi myös Hellevi Holttinen Talviaisista. Hänen viestinsä presidentille oli, että turvallisuutta on maaseudun pitäminen asuttuna. Niinistö kertoi olevansa tästä samaa mieltä.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan vastapainoksi Niinistöä torilla haastatelleet Henry Ingraeus ja Katariina Jortikka nostivat esille myös kevyempiä asioita. Niinistö nähdään kuvissa usein otsa rypyssä ja vakavana. Katariina Jortikka kysyikin, ottaako Niinistö aina kaikki asiat vakavasti.

— No, vakavat asiat vakavasti, mutta eihän kukaan voi aina pelkästään murheissa synkistellä, Niinistö naurahti.

Puhutaanko valtionjohtajien kanssa pelkästään vakavista asioista, vai voiko heidän kanssaan puhua keveämmin?

— Ihmisiä hekin vain ovat. Esimerkiksi Putin voi heittää keskusteluun puolihuolimattoman oloisesti hauskoja sutkauksia. Hänen kanssaan pitää kuitenkin olla koko ajan tarkkana, ettei vain ole kyse lauseesta, jota me kutsumme ”venäläiseksi kuiskaukseksi”, eli ettei kyse kuitenkin ole jostain vakavasti otettavasta asiasta, Niinistö kertoi.

Niinistö on nähty usein jääkiekkokatsomossa, mutta onko lentopallo hänelle mitenkään tuttua?

— Harmiksenne joudun kertomaan, että olen kotoisin Salosta. Onnea vain Ponnistukselle hopeasta etukäteen, Niinistö nauratti orivesiläisiä.

Haastattelun päätteeksi Niinistölle ojennettiin Tepsut-vauvankengät. Lahja ilahdutti Niinistöä selvästi.

— Kiitokset. Nämä tulevat varmasti käyttöön!

Niinistö ehti jalkautua myös kansalaisten keskelle torille. Hän kiersi liki tuhatpäisessä yleisöjoukossa juttelemassa ihmisten kanssa. Jokaiselle riitti ystävällinen sana tai kädenpuristus.

Mieluusti ihmiset presidentin kanssa puhelivatkin ja moni halusi myös selfien Niinistön kanssa.

Kysytäänpä vielä, kun kohdalle satuttiin: onko ihmisillä samat murheet isoissa kaupungeissa ja tällaisissa pienemmissä paikoissa?

— Aika lailla. Mutta olen huomannut, että pienillä paikkakunnilla ihmiset ovat välittömämpiä kuin isoissa. Toivottavasti se kertoo siitä, että he ovat myös onnellisempia, Niinistö vastasi.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?