Talvilintuja tarkkaillaanOriveden Parpolanrinteellä

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys järjestää sunnuntaina 29.1. kello 12—14 valtakunnalliseen pihabongaukseen liittyvän lintutapahtuman Orivedellä. Lähtöpaikkana on Latokartanontien junaseisake kello 12.

Täältä lähdetään lyhyelle kävelylenkille tarkkaillen alueen ja ruokintapaikkojen talvilintuja. Lintukävely kiertää alueella, jossa on runsas ja monipuolinen talvilinnusto.

On mahdollisuus nähdä muun muassa Pirkanmaalla nykyisin hyvin harvinaisena esiintyvän turkinkyyhkyn soidinmenoja.

Oppaana toimii paikallinen pilyläinen lintuharrastaja Eila Smolander.

— Oriveden keskustassa on tällä hetkellä ilmeisesti ainakin kolme turkinkyyhkyä. Turkinkyyhkyt lentelevät soidinlentoa ja huhuilevat kolmitavuisesti. Välillä kuuluu tyypillisiä rääkäisyjä, kertoo PiLyn puheenjohtaja Jukka T. Helin.

— Turkinkyyhky on Pirkanmaalla nykyisin hyvin harvinainen laji. Tällä hetkellä ei ole Pirkanmaalla tiedossa toista pysyvää esiintymispaikkaa Oriveden lisäksi, Helin jatkaa.

Oriveden keskustan tuntumassa liikkuu lisäksi noin 150 linnun tilhiparvi sekä urpiaisparvia. Pihojen talviruokinnoilta löytyy peippo ja mustarastaita. Tiklikin on havaittu.

Koskikarasta on havaintoja Kirkkolahteen laskevan sulana pysyvän puron varrelta Vuohitanhualta. Varpuspöllökin on havaittu vaanimasta ravintoa itselleen talviruokintapaikkojen läheisyydestä.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?