Ilmastointitalon kauppa vapautti kaupungin vastuista

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi AirWise Oy:n konkurssipesän ja Oriveden kaupungin välisen Kiinteistö Oy Oriveden Ilmastointitalon osakkeita koskevan kaupan. Myyntihinta oli osakepääoman nimellishinta 88409,40 euroa.

Konkurssipesä myi kiinteistön edelleen Jar-X Oy:lle. Kaupunki vapautui kaupan myötä kaikista kiinteistöyhtiön lainojen takausvastuista. Vastuita oli jäljellä noin 1808000 euroa.

Kaupunginjohtaja Juha Kuusisto toteaa, että Ilmastointitalon asia on näin saatu onnelliseen päätökseen.

— Kaupunki sai omansa ja kiinteistöön saatiin uusi yritys, Kuusisto sanoo.

Ilmastointitalo on aikanaan perustettu siten, että kiinteistön kauppahinta on ollut kiinteistöyhtiön velkana, jolle on ollut kaupungin takaus. Vuokralaisena ollut AirWise on lyhentänyt velkaa koko ajan vuodesta 2002 lähtien, ja alun perin on sovittu, että vuokralainen voi lunastaa kiinteistöyhtiön maksamalla osakepääoman ja ottamalla lainat vastuulleen.

AirWisen konkurssin johdosta konkurssipesä tuli sopimusosapuoleksi ja konkurssipesä lunasti sopimusehtojen mukaisesti kiinteistön ja myi sen edelleen Jar-X Oy:lle.

— Näin kaupunkikin sai kaiken, mitä on aiemmin sovittu eli kaiken, mitä kiinteistöön on sijoitettu, Kuusisto kertoo.

Kiinteistö Oy Oriveden Ilmastointitalo perustettiin vuonna 2001 AirWise Oy:n toivomuksesta ehtona toiminnan tulolle Orivedelle. Toiminta sijoitettiin Hämeen Sähkön vanhaan kiinteistöön ja kiinteistöä hallinnoimaan perustettiin kiinteistöyhtiö, joka otti teollisuushallin ostamiseen ja muutostöiden rahoitukseen tarvittavat lainat.

Hallin vuokraamisesta laadittiin AirWise Oy:n kanssa vuokraus- ja ostamissopimus. Sopimuksen 3. kohdan mukaan ”ostaja ostaa vuokra-aikana itselleen tai määräämälleen taholle myyjän koko osakekannan kaupungilta. Myyntihinta on osakepääoman nimellishinta 88409,40 euroa.”

Vuodesta 2013 lähtien AirWise maksoi vuokrat epäsäännöllisesti ja eräpäivistä poiketen. Vuonna 2015 yhtiö esitti kiinteistöyhtiön lainojen järjestämistä uudelleen ja vuokran alentamista, mutta EU-lainsäädännön takia se ei ollut mahdollista.

Vuonna 2015 AirWise Oy hakeutui yrityssaneeraukseen. Syksyllä 2016 yritys asetettiin konkurssiin. Konkurssipesä osti Ilmastointitalon vuokraus- ja ostamissopimuksen ehtojen mukaisesti kiinteistön itselleen löydettyään sille ostajan.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?