Räsymattoja raitille ja muuta kivaa

Yhdessä-teema leimaa juhlavuotta

Itsenäisyyden juhlavuosi, lyhyesti Suomi100, näkyy Oriveden seudulla monin eri tavoin. Jo sen suunnittelussa valtakunnallinen Yhdessä-teema lähti toteutumaan kuin itsestään.

— On syntynyt valtavan ihania kontakteja, ja yhdessä tekemisen meininki toivottavasti kantaa juhlavuoden ylikin, kun kasvot tulevat tutuiksi ja keskusteluyhteys on syntynyt, sanoo Suomi100-tapahtumia Orivedellä koordinoiva kulttuuripalveluiden johtaja Pia-Maria Ahonen.

Juhlavuotta lähdettiin rakentamaan kolmessa yhteisessä suunnittelupalaverissa, joihin jokaiseen tuli vähintään 20 osallistujaa, ensimmäiseen vielä enemmän.

Leimallista niille on ollut kiinnostus ja aktiivisuus, kun on haettu yhteen liittymisen mahdollisuuksia.

Juhlavuoden kalenteriin kertyikin niin paljon sisältöä, että niitä tehdään kaikkiaan neljä, joista ensimmäinen kattaa tammi—maaliskuun. Se ilmestyy kaupungin nettisivuille kulttuuri-osion alle, ja leviää monisteina erilaisille ilmoitustauluille.

Iso puheenaihe on vuoden alkaessa ollut, miten saada esille kuvia Oriveden kauniista luonnosta. Heti alkuvuodesta onkin ohjelmassa valokuvauskilpailu, jonka parhaat otokset päätyvät näyttelystä aikanaan suurennoksina vanhusten palvelukoteihin.

Valokuvauskilpailua on ideoinut Tiina Kuisma, jonka tavoittaa Oriveden Aurum-hankkeesta. Siihen osallistumisen takarajana on 14. helmikuuta.

Aivan uutta ohjelmassa on neljän keskustelutilaisuuden sarja ennen kevään kuntavaaleja. Tilaisuudet on nimetty Oriveden tasa-arvofoorumeiksi, ja niissä käsitellään kulloistakin teemaa tasa-arvonäkökulmasta.

Keskiössä ovat ensin talviluonnon päivänä luonto ja ympäristö, sitten vanhojen ihmisten osallisuus, seuraavaksi nuoret ja lopulta vaalien alla yhteiskunnallisuus.

Tilaisuudet järjestetään Orivesitalon Käräjäsalissa lauantaisin keskipäivän aikoihin, ja jokaiseen liittyy lyhyt alustus, jonka jälkeen on aikaa kommenteille ja keskustelulle. Keskustelemaan on kutsuttu myös puolueiden kuntavaaliehdokkaita.

Lasten ja nuorten tapahtumaviikoilla Pirkkasissa leikitään yhdessä, ja samaan teemaan nivoutuvat myös Oriveden omat Hippulat vinkuu -tapahtumat.

Nuorille puolestaan tarjotaan lähikuntien yhteinen alueellinen tanssikatselmus Kangasalla, Pitkäjärven koululla.

Huhtikuussa juhlitaan myös 70-vuotiasta Oriveden seudun kansalaisopistoa ja tehdään kunniaa taitaville opettajille. Silloin on juhlintaa torstaista sunnuntaihin asti, kun aloitetaan tanssin päivällä, pidetään perjantai-iltana Oskon opettajien esiintymisiin pohjautuva konsertti ja jatketaan viikonloppu Oskon Kirmauksella, jossa Oskon opiskelijoiden talven aherruksen tulokset pääsevät esille.

Toinen tapahtumien keskittymä alkuvuodesta on Avoin Orivesi -teemalla kesäkuun toisena viikonloppuna. Silloin kaivetaan tuttuun tapaan varastoja Orikirpun myyntipöydille ja haastetaan kyliä Avoimet kylät -tapahtumiin.

— Toivon, että lisääkin kyliä saataisiin liikkeelle silloin. Tarkoitus on, että Järjestöjen talon Piia Hannila ottaa vielä yhteyksiä kylille, jotta Suomi100-juhlinta laajenisi keskustasta kaupungin reuna-alueillekin, Pia-Maria toivoo.

Silloin myös uusitaan viime vuonna suosittu kiertoajelu kylille. Aivan uutta olisi ideana heitetty Oriveden Suven avajaiset suurella puistopiknikillä liikuntahallin puistossa. Martat paistaisivat lättyjä, ja toiveissa on tietysti myös piknik-sää.

Samaaan ajankohtaan haaveillaan myös kauppiaspäivistä, jos yrittäjät ottavat kopin ideasta. Koko viikonloppu on tarkoitus avata ovia sekä käytännössä että ihmisten tietoisuudessa.

Tähän väliin Pia-Maria lisää, että Kulttuurikuppiloista on tehty pysyvä kohtauspaikka, jossa tavataan kerran kuukaudessa mutustellen eri aiheita. Ne ovat löytäneet oman yleisönsä, sillä osallistujia on joka kerta ollut 12—30.

— Ja mikä mahtavinta, ilmapiiri on niissä ollut hyvin positiivinen. Siellä ei vellota marinassa ja negatiivisuudessa, Pia-Maria kertoo.

Taiteiden yön aikoihin on enää 100 yötä tasan sataan, joten silloin aletaan olla asian ytimessä. Pia-Maria Ahonen naurahtaa, että Taiteiden yö on Orivedellä huvittanutkin, ajoittuuhan se valoisaan aikaan vuorokautta ja päättyykin jo hyvissä ajoin ennen puoltayötä, mutta olkoon Taiteiden yö edelleen työnimenä. Tällä kertaa aloitus on jo aamupäivällä, kun evakkojuna puksuttaa ohi Oriveden aseman.

— Saisikohan sinne väkeä äkseeraamaan, samalla Taiteiden yö leviäisi asemanseudulle, Pia-Maria miettii ja lisää pöydälleen jälleen yhden muistilapun.

Längelmäveden kesäpäivään nivotaan ilman muuta jotakin juhlavuoden teemaan liittyvää, ja itsenäisyyspäivää kohti tahti vain kiihtyy. Uutta on se, että Musikkiyhdistyksen omasta aloittaeesta Musiikkia Isänmaalle -konsertti ja itsenäisyysäivän juhla yhdistetään, jolloin saadaan iso, näyttävä juhla.

Myös koululaisille järjestetään itsenäisyyspäiväjuhlat, jotka täytynee pitää useammassa erässä, sillä mihinkään tilaan eivät mahdu kaikki kaupungin koululaiset kerralla.

Vielä ei ole päätetty, onko myös vuodenvaihteeseen tulossa jotakin ohjelmaa.

— Erityisesti minua ilahduttaa yhdistysten aktiivisuus ohjelman suunnittelussa, Pia-Maria Ahonen iloitsee.

Vielä idullaan olevia asioita on useita. Veteraanipäivän juhla vietiin viime keväänä Yhteiskoululle, ja siitä tuli hyvää palautetta. Sukupolvien kohtaamisia voisi jatkaa samaan malliin.

Pia-Mariaa kutittelee Loviisan Vanhat talot -tapahtumassa silmiin piirtynyt kuva, kun pitkä katu oli maalattu täyteen räsymattoja. Sekin alkoi varovaisesti, mutta seuraavaksi vuodeksi mattoja oli ilmestynyt lisää.

Ne ovat hienoja katukuvan elävöittäjiä, ja muutakin varmaan on tulossa, sillä alkuvuodesta on Oskolla katutaide-kurssi, jonka ohjaajana toimii kuvataiteilija Laura Lehtinen. Kurssilaiset toteuttavat myös jonkin projektin.

— Ai niin, lupa-asiat täytyy siitäkin vielä selvittää, Pia-Maria lisää uuden lapun eteensä työpöydälle.

Kulttuuria raitilla on koko Pirkanmaan yhteinen juhlavuoden teema, jota kukin kunta toteuttaa omalla tavallaan.

Jotakin satavuotisohjelmaa haikaillaan vielä myös Oriveden markkinaviikonloppuun.

Niin kaupungin kuin järjestöjenkin ideoimat juhlavuoden tapahtumat löytyvät jatkossa kaupungin uusituilta nettisivuilta otsikoiden kulttuuri ja Osko alta, kohdasta palvelut.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?