Pariisin hehkua Oriveden Taistolla

Ranskalaiset rakastavat persoonallisuutta ihmisissä, kaupungeissa ja tapahtumissa. Ja vastakohdat sekoittuvat vaivattomasti, tunnelmat hehkuvat, kun on niiden vuoro. Uskokaa tai älkää, Pariisin taivas voi aueta Oriveden asemalla.

Kun astutaan sisään Taiston seinien sisäpuolelle, soivat chansonit, Edith Piaf laulaa juuri Pariisista ja paljon muuta. Onhan siellä samalla merkillisiä tavarapöytiä, siis kirpputoritunnelmaa tietenkin. Mitähän parisiennea kahvilakin tarjoaa, kun Taistolla vietetään Pariisin päivää?

On myös esitelmä tuosta kaupungista, siinä kuviakin — ja lisäksi tunnettujen Pariisin kokijoiden mielikuvia. Annetaan Juhani Ahon omalla tavallaan luonnehtia Eiffel-tornia, tuota kaunotarta tai rumilusta. Lastujen kirjoittaja ei näe rautapalkkien rakennelmaa, vaan korpimetsän kukkalatvakuusen!

Sanataiteiljat tekevät runoa ja proosaa, kuvataiteilijat maalaavat ja veistävät. Inspiraatioita on riittänyt. Tänä itsenäisyytemme juhlavuonna muistamme myös Akseli Gallen-Kallelan vaikuttavan mielenilmaisun sortovaltaa vastaan Pariisissa vuonna 1900.

Taistolla on ollut aikaisemmin Espanjan päivä, nyt 14. tammikuuta on Pariisin päivä. Tuleekohan myöhemmin Pietarin, Rooman…?

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?