Lässytys hidastaa päätöksentekoa

Henry Ingraeus

Politiikan jargonin sijaan voitaisiin puhua asioista suoraan, kansantajuisesti ja ympäripyöreitä fraaseja käyttämättä. Se voi suututtaa jonkun äänestäjän mielen, kun selkeästi ottaa asioihin kantaa joko puolesta tai vastaan.

Lopputulema lienee kuitenkin se, että kuntalaiset arvostavat sitä, kun saavat selkeän vastauksen kysymykseensä, vaikka vastaus juuri siihen asiaan ei olisikaan kysymyksen esittäjää miellyttävä. Ainakin välittyy selkeä kanta.

Menneen vuoden aikana on Tampereella tehty merkittäviä, koko kaupunkiseutua koskettavia päätöksiä. Pitkä rantatien tunneli otettiin käyttöön, Kansi ja Areena -kompleksia aletaan toteuttaa ja päätös ratikan rakentamisesta vahvistettiin Tampereen valtuustossa. Uudet Tampereen läntiset väylähankkeet ovat valmistelussa.

Jatkuvasti kuuluu puhetta siitä, miten Tampereen asema kasvavana seutukunnan veturina luo hyvinvointia koko Pirkanmaalle. Tampereen lisääntyvä asukasluku ja lukuisat investoinnit tuovat uusia työpaikkoja sekä vaurautta myös Tampereen ulkopuolelle.

Missä tämä yltäkylläisyys näkyy Orivedellä?

Väitän, että ysitien tietyömaa olisi jo käynnissä, jos olisimme ajaneet ysitien saamista nelikaistaiseksi samalla intensiivisyydellä kuin Tampereella on toimittu suurhankkeita lobatessa.

Sen sijaan ysitie, joka on vilkkaimmin liikennöity poikki Suomen kulkeva tie (2015 liikennemäärä noin 118500 ajoneuvoa/vrk) on toistuvasti pudonnut kakkos- tai kolmoskoriin tiemäärärahoista päätettäessä.

Tässä on meillä Orivedellä, yhdessä muiden asiaa koskevien kuntien kanssa, jokaisen puolueen peiliin katsomisen paikka. Mikä on mennyt pieleen ja mitä voitaisi yhdessä tehdä, että asia tulisi vihdoinkin hoidetuksi.

Asioiden hoitaminen vaatii yhteistyötä yli puoluerajojen ja todellista tekemisen meininkiä. Asiat eivät Orivedellä muutu paremmaksi poliittisen diibadaaban voimalla.

Menneen vuoden ilmiöihin kuului somekeskustelu, jossa Orivedelläkin kommentoidaan vilkkaasti yhteisiä asioita.

Tätä keskustelua käydään siinä uskossa ja vaatimuksella, että Facebookista olisi noussut kuntalaisten virallinen foorumi, jossa vaaditaan vastauksia luottamushenkilöiltä ja viranhaltijoilta. Vaaditaan että viranhaltijat istuisivat seuraamassa tätä keskustelua ja vastailisivat somessa näihin esitettyihin kysymyksiin.

Keskustelua käy pääasiassa vajaan kymmenen henkilön ryhmä, toisiaan komppaamalla. Jatkuvalla räksyttämisellä he luovat yleisen negaation ilmapiirin, joka ei luo positiivista mielikuvaa Orivedestä ja orivesiläisistä.

Heitellään ilmoille ideoita, sen sijaan että tartuttaisiin asioihin ja itse tekemällä koitettaisiin luoda jotakin kestävää tai kehittää jotakin uutta. Toivonkin näkeväni kuntavaaleissa listan, jossa nämä henkilöt ovat ja mittauttavat sitä kautta kannatuksensa mielipiteilleen.

Asioita ei tapahdu — ne tehdään. Tarvitaan meininkiä lisää ja vähemmän tyhjänpäiväistä, vai pitäisikö sanoa tyhjäpäistä, räksytystä.

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Tämän Suomen juhlavuoden saimme Orivedellä ottaa vastaan siten, että Säynäniemen leirintäalueella järjestettiin ilotulitus sekä keskikaljakuppilaan sai viedä omia ilotulitteita, joita sitten baarin henkilökunta ampui taivaalle. Seurakunta järjesti kellojen juhlasoiton.

Odotan, että tällaisena juhlavuotena kaupunki ja seurakunta ottavat vastuuta siitä, että järjestävät asiaankuuluvat juhlallisuudet.

Ettei nyt vaan kävisi niin, että vapaan isänmaan juhlinta rajoittuu Orivedellä vapaaehtoisvoimin järjestettäviin tapahtumiin, katuperformanssiesityksiin ja koko juhlavuoden viettäminen hukkuu taiteelliseen unelmahöttöön.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?