Leena Ylä-Lylyn valokuvia tammikuussa Nykyajassa

Tammikuussa Valokuvakeskus Nykyajassa Tampereella esillä oleva Leena Ylä-Lylyn valokuvanäyttely Marraskuu (2013—2016) käsittelee kuoleman, hiljaisuuden ja tyhjyyden teemoja sekä valokuvan meditatiivisuutta.

Teoskokonaisuus pitää sisällään muotokuvia rinnastettuina asetelmiin ja symbolisiin aiheisiin, kuten esimerkiksi kasveihin ja kuolevaan luontoon. Harkiten nimetyt teokset ovat saaneet vaikutteita zen-buddhalaisuudesta, perinteisistä japanilaisen kuvataiteen aiheista, ikebanasta sekä itäaasialaisesta filosofiasta.

Taiteilijan tavoitteena on tuoda nämä osa-alueet yhteen ja muodostaa niistä kokonaisuus, jonka sisältöä ja muotoa keskeisesti johdattaa pyrkimys hiljaisuuteen.

— Tapasin 2013 buddhalaisen miehen, zen-harjoittajan, joka sairastaa parantumatonta sairautta. Aloin kuvata häntä sekä tutustua zen-meditaatioon. Olemme keskustelleet tulevasta. Marraskuu käsitteleekin kuoleman varjoa zenin valossa, Leena Ylä-Lyly kertoo.

Kuolema on hänelle ikuinen ja aina yhtä ajankohtainen.

Leena Ylä-Lyly on 1979 Juupajoella syntynyt ja lapsuutensa viettänyt helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka käsittelee töissään elämän haurautta. Marraskuu on hänen toinen yksityisnäyttelynsä. Ylä-Lyly on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 2009 ja viimeistelee nyt taiteen maisterin opintojaan Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmassa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?