Lukijan kuva: Tomaatit kasvoivat erottamattomiksi – ”Liekö tämä nyt se lemmenomena, joksi tomaattia aikoinaan kutsuttiin?”

Tomaatit kasvoivat erottamattomasti yhteen. Kuva: Jaakko Laakso

– Tomaatti intoutui kasvamaan erikoisesti. Liekö tämä nyt se lemmenomena, joksi aikoinaan tomaattia kutsuttiin? kirjoittaa Jaakko Laakso lähettämiensä kuvien saatteeksi.

Laakso kertoo, että on joskus kuullut puhuttavan tomaatista lemmenomenana, ja kyseinen yksilö sai hänet etsimään, löytyisikö asiasta ihan faktatietoa, niin erottamattomat kuin kuvan tomaatit ovat.

– Yleensä kuvia on eriskummallisista porkkanoista, hän on pistänyt merkille.

Kotuksesta löytyikin Laakson etsimä vastaus. Sieltä hän löysi tiedon, että tomaattiin mieltyneet italialaiset antoivat kasville nimeksi pomodoro eli kultainen omena. Tätä perua on lähteen mukaan myös venäjän kielen sana tomaatti, pomidor. Nimityksen on arveltu Kotuksen mukaan juontuneen siitä, että ensimmäiset maahan tuodut tomaatit ovat todennäköisesti olleet keltaisia.

Ranskalaiset kuitenkin Kotuksen mukaan tulkitsivat nimityksen omalla tavallaan ja alkoivat kutsua tomaattia nimellä pomme d´amour eli rakkauden omena. Nimi levisikin käännöksinä moniin kieliin, esimerkiksi englantiin: love-apple.

– Yhtä matkaa muuttui käsitys tomaatista: punaisen ja mehukkaan tomaatin syömisen uskottiin virkistävän rakkauselämää, Laakso siteeraa Kotuksen artikkelia viestissään.

Nykyään rakkauden- ja lemmenomenat alkavat Kotuksen mukaan olla mennyttä aikaa, ja tomaatin nimitys viittaa taas kasvin ”alkukotiin”, ranskassa tomate, englannissa tomato.

– Mutta erikoinen siamilainen tomaatti tämä ainakin on. Emme ole vielä raaskineet syödä, Laakso toteaa kuvan saatteeksi.

Yhteen kasvaneet tomaatit toivat kuvan lähettäneelle Jaakko Laaksolle mieleen kertomukset lemmenomenasta. Kuva: Jaakko Laakso

Leave a Comment