Lukija etsii äitinsä sukua Orivedeltä – hänellä on tallessa rippikuva, josta toivoo olevan apua äidin elämänvaiheiden selvittämisessä

Orvokki Pylkkäsen äiti Bertta Mäntylä on kuvassa eturivissä vasemmalla papin vieressä. Pylkkästä kiinnostaa erityisesti, kuka istuu samanlaisessa leningissä hänen äitinsä vieressä. Kuva: Orvokki Pylkkäsen albumista

Lahtelainen Orvokki Pylkkänen etsii Orivedeltä äitinsä Bertta Mäntylän sukua. Hän kertoo, että äiti oli syntynyt vuonna 1916. Pylkkäsen mukaan mahdollisesti myös hänen äitinsä isän suku on lähtöisin Orivedeltä.

– Äitini isä ei ole tiedossa, hän kirjoittaa sähköpostiviestissään.

Pylkkänen kertoo, että hänen äitinsä Bertta ja tämän veli Väinö jäivät orvoiksi heidän äitinsä Vilhelmiina Mäntylän kuoltua vuonna 1922.

– He asuivat luultavasti mummunsa Karoliina Charlotta Mäntylän ja pappansa Juho Oskar Mäntylän kanssa Ala-Vitelissä papan kuolemaan 1936 saakka, minkä jälkeen Karoliina-mummu, Bertta ja Väinö joutuivat Orivedelle Tähtiniemen silloiseen köyhäintaloon, Pylkkänen arvelee.

Äitinsä jäämistöstä Orvokki Pylkkäsellä on tallessa rippikuva. Hänen äitinsä istuu alarivissä vasemmalla papin vieressä.

– Hänen vieressään istuvalla tytöllä on samanlainen leninki kuin äidilläni, mitä olen ihmetellyt. Onko hänellä jokin yhteys äitiini? Tunnistaako joku kuvan henkilöitä ja selviäisikö siitä äitini taustaa, Pylkkänen pohtii.

Hän arvioi, että rippikuva on vuodelta 1931.

Pylkkänen lähettää toimitukseen myös toisen valokuvan.

– Luulen, että kuvassa on äitini veli Väinö perheineen, mutta en ole varma.

Äitinsä jäämistöstä Orvokki Pylkkänen on löytänyt myös kortin. Sen on Bertta Mäntylälle ripillepääsyn johdosta lähettänyt Lempi-niminen henkilö.

– Osoitteena on Tähtiniemi, selviää postikortista, jonka Pylkkänen on myös lähettänyt sähköpostin liitteenä.

Kirkonkirjat apuna selvitystyössä

Pylkkänen kertoo sähköpostitse, että hän ei harrasta sukututkimusta, mutta hänen puolisonsa Tapio on sukututkija. Hän on tutkinut myös Mäntylöiden sukua ja saanut selville, että Bertta Mäntylä on kuollut vuonna 1969 Orimattilassa. Väinö-veli on kuollut 1950 Orivedellä ja hänen vaimonsa Lyydia vuonna 1992 niin ikään Orivedellä.

Pylkkäsen tiedossa on, että äidin Väinö-veljen poika on ollut myös nimeltään Väinö. Pylkkänen kertoo hänen syntyneen vuonna 1929 Orivedellä ja kuolleen vuonna 1989 Orivedellä.

– Muuten en tiedä äitini suvusta juuri mitään, enkä ole tavannut ketään suvun jäseniä, eikä äitini ole kertonut mitään elämästään Orivedellä. Olen ollut noin 13–16-vuotias, kun äitini sairastui, Orvokki Pylkkänen kertoo.

Juuri tämän takia Pylkkänen haluaisi nyt kovasti saada tietoa äitinsä elämänvaiheista. Hän toivoo tässä myös lukijoiden apua. Pylkkäsen yhteystiedot saa tarvittaessa toimituksesta.

Nykyiset tiedot äidistä ovat Pylkkäsen mukaan peräisin Oriveden kirkonkirjoista.

– Äitini on ollut Orivedellä siihen saakka, kun hän on mennyt naimisiin vuonna 1948 Orivedellä isäni Pentti Ahtiaisen kanssa. Samana vuonna he muuttivat Lammille ja palasivat vuonna 1950 Orivedelle. Kirkonkirjojen mukaan he muuttivat samana vuonna Orimattilan Luhtikylään. Siskoni Satu oli tuolloin jo syntynyt.

Pylkkänen on saanut myös tietää, että hänen äitinsä olisi ollut Orivedellä töissä kenkätehtaassa.

Orvokki Pylkkänen toivoo saavansa selville, ketkä ovat tässä kuvassa. Hän arvelee, että siinä voisi olla hänen äitinsä Bertta Mäntylän Väinö-veli perheineen, mutta varmaa tietoa hänellä ei ole. Kuva: Orvokki Pylkkäsen albumista

Leave a Comment