MAINOS

Säästäminen vai kulutusluotto – millä kannattaa rahoittaa hankintoja?

Kun harkitaan isompia hankintoja, joudutaan yleensä pohtimaan sitä, hoidetaanko hankinnan rahoittaminen kokonaan säästöillä tai vaatiiko se lainarahaa avuksi.

Säästäminen on vaihtoehdoista edullisin, koska hankinnan päälle ei kerry korkoja tai kuluja. Tarvittavan summan säästäminen vie kuitenkin aikaa, jolloin hankintaa ei pääse tekemään heti.

Kulutusluotosta aiheutuu puolestaan kustannuksia, mutta ostoksille voi suunnata lähes välittömästi lainan myöntämisen jälkeen. Jos päädyt ulkopuoliseen rahoitukseen, hae kulutusluottoa helposti netissä, ja saat päätöksen lainan myöntämisestä hetkessä hakemuksen lähettämisen jälkeen.

Säästäminen edullisin vaihtoehto

Isommat hankinnat, kuten auto, vene tai kodin isompi remontti, ovat usein kalliita. Jos hankinnan pystyy rahoittamaan kokonaisuudessaan omilla säästöillä, tulee se kaikkein edullisimmaksi. Käyttämällä säästöjä tiedät, että sinulla on varaa tehdä hankinta eikä sinulle aiheudu korkoja tai muita kuluja jälkikäteen.

Olisikin paras aloittaa säästäminen heti, vaikka tiedossa ei olisi isompia hankintoja lähitulevaisuudessa. Näin rahasumma kertyy kuin huomaamatta, ja kun sitä tarvitaan, löytyy se valmiiksi omalta säästötililtä.

Pitkäjänteinen säästäminen vaatii kuitenkin suunnitelmallisuutta ja itsekuria. Mikäli on tavoitteena saada isompi summa kasaan, kannattaa siirtää tietty summa säästötilille aina heti palkkapäivänä. Näin summa on pois käyttötililtä ja jää helpommin kerryttämään säästöjä.

Säästämisen huono puoli on se, että se vie aikaa. Erityisesti isomman ostoksen tekeminen voi vaatia jopa vuosien säästämisen ennen kuin tarvittava rahasumma on kasassa.

Kulutusluotto mahdollistaa hankinnat heti

Aina etukäteen säästäminen ei ole vaihtoehto, koska ei ole mahdollista odottaa vuosia. Esimerkiksi auton voi joutua hankkimaan heti, jos töihin kulkeminen ei onnistu julkisen liikenteen tai kimppakyytien kautta. Tällöin kulutusluotto voi auttaa ja ostoksille pääsee suuntaamaan nopeasti.

Kulutusluotto on yleisimmin vakuudeton laina, joka käytetään auton tai muun isomman hankinnan tekemiseen. Sitä voidaan hakea myös yleisesti arjen kulutusta varten. Kulutusluotot ovat yleisimmin joidenkin tuhansien eurojen suuruisia, mutta lainaa voi hakea myös tätä suurempia hankintoja varten.

Lainasumman saa käyttöön nopeasti, joten hankinnan pääsee tekemään heti. Kulutusluoton avulla on mahdollista saada auto alle nopeasti ja kodin remontin voi aloittaa ilman vuosien odottelua.

Hakeminen onnistuu netissä

Kulutusluottoa haetaan netissä, ja hakuprosessi on nopea. Lainasumma on parhaimmillaan mahdollista saada käyttöön jo saman päivän aikana, mutta erityisesti isompien lainasummien kohdalla käsittely voi viedä muutaman arkipäivän.

Lainaa hakiessa kannattaa hakulomake täyttää huolellisesti ja oikein tiedoin. Laina voidaan myöntää silloin, kun hakija täyttää lainanmyöntäjän asettamat vähimmäisvaatimukset, ja lainan takaisinmaksuun on hyvät edellytykset

Useimmiten vaaditaan sitä, että hakija on täysi-ikäinen ja vakituisessa työssä. Tulojen tulee olla lainasummaan nähden sellaiset, että niiden perusteella lainan voi maksaa ongelmitta takaisin. Myös luottotiedot tarkistetaan eikä niistä saa löytyä merkintöjä maksuhäiriöistä.

Hankinnat kannattaa tehdä oman talouden puitteissa

Erityisesti silloin, kun hankintoja rahoitetaan kulutusluotolla, kannattaa etukäteen laskea, että talous kestää luoton takaisinmaksun. Mikäli rahaa jää jo valmiiksi kuukausittain säästöön, on talouden tilanne todennäköisesti hyvä. Jos rahat ovat loppu aina ennen seuraavaa palkkapäivää, ei kulutusluotto ole välttämättä hyvä ratkaisu.

Lainasumma on myös hyvä suhteuttaa omiin tuloihin, jotta rahatilanne ei mene liian tiukaksi. Hakijan taloudellinen tilanne arvioidaan kattavasti myös lainan hakuprosessin aikana, minkä tarkoituksena on estää liian suurien lainojen ottaminen.

Lainan kuukausittainen lyhennyserä kannattaa valita siten, että se tulee lyhennettyä pois mahdollisimman nopeasti. Korkoja ja kuluja kertyy jokaiselta kuukaudelta, joten kohtuuttoman pitkä laina-aika lisää kokonaiskustannuksia.

Kulutusluotto voi olla hyvä ratkaisu kalliimpien hankintojen rahoittamiseen. Ennen ostoksille suuntaamista kannattaa kuitenkin varmistua siitä, että hankinta on tarpeellinen, ja lainasumma sovitettu omaan talouteen sopivaksi.

MAINOS


Leave a Comment