50 vuotta sitten: ´Eräpyhää´ vietettiin Eräjärvellä

vanha vuosikerta, Eräpyhä
Kirkkokahvilla Erälinnassa. Oikealta Martta Pietilä, Anna Vanhatalo ja Mikko Eerola.

Viime sunnuntaina vietettiin Eräjärvellä kirkkopyhää, ”eräpyhää”, josta on tarkoitus saada perinne. Aloite sen viettämisestä on lähtöisin Eräjärvi-Seuran aloitteesta.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Päivä alkoi jumalanpalveluksella Eräjärven kirkossa, missä saarnasi Eräjärven viimeinen kirkkoherra, nykyisin Hämeenkyrön kappalaisena toimiva pastori Matti Knaapi. Jumalanpalveluksessa lauloi Oriveden Seurakuntakuoro dir.cant. Juho Mustosen johdolla. Jumalanpalveluksen jälkeen laskivat Eräjärvi Seuran edustajat puheenjohtaja Yrjö Kantoniemi ja sihteeri Toivo Perkiö kukkia unohdettujen vainajien muistomerkille.

vanha vuosikerta, Eräpyhä
Kukat unohdettujen vainajien muistomerkille.

Kirkosta siirryttiin Erälinnaan, missä juotiin Eräjärvi Seuran tarjoama kirkkokahvi.

Lue myös: Eräpyhä-juhla vietettiin huumorinkin höystämänä – myös ensimmäisessä Eräpyhä-juhlassa ollut rovasti Knaapi sai nyt hetken tarinoida, kun kanttoria odotettiin paikalle

Juhlatilaisuuden aluksi veisattiin yhteisesti suvivirrestä, minkä jälkeen pastori Pentti Anttila toivotti läsnäolijat tervetulleiksi Oriveden seurakunnan puolesta. Eräjärvi Seuran puheenjohtaja opettaja Yrjö Kantoniemi selosti tällaisen ”eräpyhän” viettoa akateemikko Kustaa Vilkunan kirjoitusten perusteella ja toivoi, että päivän vietosta tulisi jatkuva perinne.

Oriveden Seurakuntakuoro lauloi dir.cant. Juho Mustosen johdolla useita lauluja, minkä jälkeen päätöspuheen piti v.t. kirkkoherra, rovasti Antero Juntumaa. Juhlan lopuksi veisattiin virrestä ”Taas kukkasilla kukkulat…

vanha vuosikerta, Eräpyhä
Matti Knaapin juttutuokio Eeva Mattilan kanssa.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 28.6.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment