50 vuotta sitten: Maamme ensimmäinen kivimuseo Eräjärvelle

 

Eräjärven museorakennus, vanha viljamakasiini kirkon kupeella on nyt täysin kunnostettu Eräjärvi Seuran toimesta.

Eräjärvi tulee saamaan maamme ensimmäisen kivimuseon. Eräjärven kunnostetun museorakennuksen, vanhan viljamakasiinin alakertaan päätti Eräjärvi-Seuran museotoimikunta pystyttää kivimuseon, joka on ainutlaatuinen maassamme. Kivi on ollut eräjärviläisille tärkeä vuosikausia. Monenlaista kiviteollisuutta on siellä ollut. Aikoinaan louhittiin Kurkivuoresta graniittia talojen perustuksiin, on kovasinkiveä, oli Tuomelan hautakiviveistämö, maasälpää on viety ulkomaille, on löytynyt puolijalokiviä ja nykyisin ovat Eräjärven kiuaskivet kuuluisia ulkomaita myöten. Kyllä kivimuseoon ainesta on kun se vaan sopivasti esitellään mukana myös eri kivivalmisteiden työvälineet ym.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Kivimuseosta tehtiin päätös Eräjärvi-Seuran museotoimikunnan kokouksessa 15 .6. -73, missä läsnä olivat kivimuseoajatuksen ”isä”, Yrjö Kantoniemi, Laimi Tanila, Toivo Perkiö, Martti Huhta, Mauno Haapamäki, Eero Helander, Eino Hirtolahti, Tapani Kilkku, kutsuttuna asiantuntijana Hämeen Museon johtaja fil.maist Esko Sarasmo sekä päätoimittaja Veli Paavola. Museorakennuksen yläkertaan päätettiin sijoittaa varsinaiset museoesineet, joita voidaan vaihdella tai järjestää eri alojen erikoisnäyttelyjä. Myös päätettiin että kirkkomuseo järjestetään kirkon eteisen päällä olevaan urkuparven eteistilaan, jonne kerätään esineistö asiakirjat, joita on kellotornissa. Esineitten joukossa on mm arvokkaita puuveistoksia.

Museon esineistön keräily aloitetaan välittömästi.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 21.6.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Maisteri Esko Sarasmo oik. on kertonut jotain mielenkiintoista Eräjärvi Seuran museotoimikunnan jäsenille museon alakerrassa.

Leave a Comment