Match show´ssa tuomarin tehtävänä on opastaa ja kannustaa – ”Mätsärissä ei tarvitse olla valmis, vaan tuomari on kehässä myös auttamassa”

Oriveden seudun koirakerho, match show
Sanna Arppe tarkastelee eräjärveläisen Laura Parviaisen andalusianrottakoira Sumua. Parviaisen mielestä lauantain mätsärissä oli mukavaa, kun kehässä oli aikaa keskustelulle tuomarin kanssa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Tuomarin tehtävä ei ole helppo match show’ssakaan eli mätsärissä, kaikille koirille tarkoitetussa näyttelyssä.

Toinen toistaan suloisempia, uljaampia ja hienompia koiria esittäjineen käy näyttäytymässä kehässä. Usein mätsäriin tullaan pennun tai nuoren koiran kanssa hakemaan kokemusta ja harjoitusta ennen virallisia näyttelyitä.

Lue myös: Mahtavasti meni! – Oriveden seudun koirakerhon mätsäristä haettiin kokemusta ja nautittiin toisten tapaamisesta

– Mätsärissä tuomarin tehtävä on opastaa ja kannustaa koirakkoa esiintymään mahdollisimman rennosti, koska monia jännittää, niin koiria kuin esittäjiäkin. Mätsärissä ei tarvitse olla valmis, vaan tuomari on kehässä myös auttamassa, kertoo Oriveden Seudun Koirakerhon mätsärissä lauantaina tuomarina toiminut Sanna Arppe.

– Hyvä tuomari antaa koirakolle myös aikaa, jos se vain on mahdollista. Se luo turvallisuuden tunnetta ja poistaa jännitystä. Mätsärin on tarkoitus olla mukava päivä koiran kanssa.

Oriveden seudun koirakerho, match show
Laura Parviaisen 10 kuukautta vanha Sumu haki kokemusta Oriveden Seudun Koirakerhon järjestämästä mätsäristä. Kuva: Leena Lähdesmäki

Koirakon yhteistyöllä on merkitystä

Epävirallisissa näyttelyissä tuomari voi kiinnittää huomiota myös muihin asioihin kuin rodun virallisessa määritelmässä.

– Mätsäriin voivat osallistua kaikki koirat eikä haittaa, jos koirassa on jokin rotumääritelmässä luonnehdittu virhe. Tärkeää on esimerkiksi koirakon yhteistyö, hyvä rakenne rodusta riippumatta ja koirakon liikkuminen ja esiintyminen. Mätsäri on matalan kynnyksen näyttely.

Koirille näyttelyt voivat olla jännittäviä, koska samassa tilassa on paljon muitakin koiria. Yleensä kohtaamiset ovat kuitenkin täynnä iloista hännänvipatusta ja nuuhkimista.

– Koiran jännitys voi näkyä, kun tullaan ensimmäistä kertaa kehään. Siksi tuomari voi mätsärissä kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka koirakko kehittyy kehien välillä, ja palkita tästä kehityskaaresta, kuvailee Arppe.

– Usein kisoissa on paljon hienoja erilaisia koirakoita ja silloin voi olla monta, jotka haluaisi palkita. Silloin pitää katsoa kokonaisuutta. Ja joskus kisan jälkeen tuomarikin voi joutua perustelemaan valintaansa, vaikka kyse onkin leikkimielisestä kilpailusta.

Oriveden seudun koirakerho, match show
Laura Parviainen (oik.) toi koiransa Sumun Oriveden Seudun Koirakerhon järjestämään mätsäsiin. Arvion koirakko sai tuomari Sanna Arppelta. Taustalla kehäsihteeri Ida Lahtinen. Kuva: Leena Lähdesmäki

Omistajalle myös kirjallinen palaute

Längelmäki Hallissa lauantaina pidetyssä mätsärissä koirakot saivat kehässä annetun suullisen palautteen ja kannustuksen lisäksi myös lyhyen kirjallisen palautteen.

Tätä monet osallistujat pitivät erityisen hyvänä.

– Kyllä mätsäripäivä on tuomarillekin kiva päivä. Täällä on ollut hyvä tiimi järjestämässä ja mukana on paljon yhteistyökumppaneita. Tämä on kova ponnistus pienelle seuralle, mutta kyllä tuomarikin lähtee päivään teemalla ”Nyt nautitaan”, vakuuttaa Arppe.

Päivän kauneimmaksi koiraksi mätsärissä valittiin dreeveri Rymy.

Leave a Comment