Oma kansanedustaja on hyvä bonus – ehdokkaan valinnassa on kuitenkin pohdittava monia muitakin seikkoja kuin asuinkuntaa

Pirkanmaalta eduskuntaan valitaan 20 kansanedustajaa, määrä on kasvanut yhdellä. Orivedeltä ja Juupajoelta edustajan paikat ovat olleet harvinaista herkkua. Edellinen orivesiläinen kansanedustaja on ollut Antero Juntumaa ja hänenkin kaudestaan on jo vuosikymmeniä. Nyt paikallisia ehdokkaita on tarjolla viisi. He kaikki ovat orivesiläisiä.

Tulisiko äänestäjän valita kansanedustaja kotipaikkakunnaltaan, vaikka edustajat edustavat koko maakuntaa? Kyllä ja ei. Kansanedustajan kotipaikkakunnalla on merkitystä, joskaan ei ehkä niin suurta kuin voisi kuvitella.

Äänestäjän kannalta tärkeintä on valita edustaja, jonka puolueen ajamat teesit puhuttelevat itseä eniten. Jos ehdokkaan kannat poikkeavat merkittävästi puolueensa linjasta, on ajamiensa asioiden menestymisen mahdollisuudet ohuet. Politiikka on joukkuepeliä ja joukkueiden valtasuhteet ratkaisevat.

Sopivan puolueen löytymisen jälkeen on vielä valittava itselleen sopiva ehdokas. Maakunnallisesti vaihtoehtoja on runsaasti, mutta paikallinen edustaja on vain viidellä puolueella. Kaksi niistä on vielä marginaalipuolueita.

On syytä muistaa, että nyt muodostetaan eduskuntaa, jolloin oman puolueen löytäminen on kotipaikkaa ratkaisevampaa. Paikallispolitiikassa kotipaikkakunnan kansanedustajan puolueella ei ole niin suurta merkitystä. On toki aina etu, jos kunnalla on suora yhteys myös lainsäätäjään. Mikäli sellainen löytyy omalta paikkakunnalta, on se ikään kuin hyvä bonus.

Leave a Comment