Taina Kesäläinen on yrittäjä ja käsityöläinen, jolle vähäiseen kuluttamiseen perustuva elämäntapa on itsestäänselvyys – ”Käsillä tekeminen on ihmisolennolle luontaista puuhaa”

Taina Kesäläinen
Taina Kesäläiselle luonto on paitsi suuri inspiraation, myös käsitöiden ja taiteen materiaalien lähde. – Kaikkea ei pidä eikä tarvitse kuitenkaan kerätä. On arvokasta vain katsella ja kunnioittaa luonnon kauneutta. Kuva: Pia Autero

Taina Kesäläisen koti Oriveden Hirsilässä huokuu lämmintä tunnelmaa. Kaikkialla on esillä erilaisia käsitöitä, luonnon materiaaleista tehtyjä taideteoksia ja persoonallisia sisustuselementtejä. Keskellä tuvan lattiaa seisoo vanha kehruurukki.

– Tällä kehrään lankaa käsin karstatusta lampaanvillasta. Olen kehrännyt myös alpakan villaa, Kesäläinen kertoo.

Itse kehrätystä villasta syntyy puolestaan vaikka villapaita tai kodin tekstiilejä. Kesäläinen myös värjää lankoja kasviväreillä. Käsillä tekeminen on kuulunut hänen elämäänsä aina.

– Se on sellainen asia, jonka opin vanhemmiltani. Meillä ei koskaan heitetty mitään pois eikä ostettu turhaa. Kaikki, minkä saattoi korjata, myös korjattiin. Jo teininä mottoni oli, että miksi ostaa kaupasta kun voi tehdä itse, Kesäläinen nauraa.

Uudet tekniikat Kesäläinen opettelee useimmiten itsekseen. Idea uuteen käsityöhön syntyy usein vain materiaalia katsomalla ja tunnustelemalla.

– Uudet tekniikat opiskelen kokeilemalla ja tutkimalla. Harvemmin tulee opiskeltua kursseilla, tosin täällä Orivedellä kävin kansalaisopistossa pitsinnypläyskurssin.

Taina Kesäläinen
Monipuolisen käsityöläisen käsissä syntyy monenlaisia töitä. Rumpujen, vaatteiden ja puutöiden lisäksi Kesäläinen tekee esimerkiksi lankaa ja koruja. Kuva: Pia Autero

Nyt kiinnostuksen kohteena ovat perinnekäsityöt

Vuosien mittaan Kesäläinen on tehnyt monenlaisia käsitöitä. Koulutukseltaan hän on vaatesuunnittelija sekä luonto- ja ympäristöneuvoja. Kädet ovat kuitenkin vieneet kantajansa moneen eri suuntaan.

– Viime aikoina perinnekäsityöt ovat kiinnostaneet eniten. Haluan tutkia sitä, miten erilaiset materiaalit syntyvät. Teen langan lisäksi lautanauhoja, tuohitöitä, koruja, vaatteita ja puutöitä. Luonnon materiaaleista kuten oksista ja sammalista syntyy puolestaan taidetta.

Itse vaateteollisuus ei Kesäläistä ole koskaan kutsunut. Hän näkee alan olevan liian täynnä räikeitä epäkohtia, kuten luonnonvarojen tuhlaamista.

Sen sijaan hän on kiinnostunut vanhojen hyvien materiaalien uusiokäyttämisestä ja laadukkaista, käyttöä kestävistä vaatteista.

– Nykyään on tosin vaikea löytää käytettynä kunnon materiaaleja, kankaat alkavat olla kaikkialla laadutonta halpatuotantoa. Onneksi minulla on hyvät, vuosien aikana kerätyt varastot, joissa riittää työtä vielä pitkäksi aikaa.

Taina Kesäläinen
Kesäläinen opiskelee 16-kielisen kanteleen soittamista. Seinällä roikkuu muutamia itse valmistettuja rumpuja. Kuva: Pia Autero

Haapalaudasta rumpujen kehät

Yksi Kesäläiselle erityisen rakas kädentaito on kehärumpujen, eli kannusten valmistus. Sen hän opiskeli aikoinaan rummunvalmistuskursseille osallistuen.

– Varsin pian tunsin materiaalin niin hyvin, että pystyin alkaa työskentelemään sen kanssa itse. Me valmistamme yhdessä puolisoni kanssa rumpujen kehät haapalaudasta vääntämällä, mutta haluaisin oppia myös perinteisen päreen kiskomisen.

Suomalainen kulttuuri ja perinne puhuttelevat Kesäläistä syvästi. Rummun lisäksi hän soittaa sekä 5- että 16-kielistä kanteletta ja kävi syksyllä opiskelemassa karjalaista äänellä itkemistä.

– Isän puoleinen suku on Karjalasta ja tuntuu tärkeältä oppia tuntemaan kulttuuria. Runonlaulu ja saunalaulut ovat minulle myös rakkaita.

Kesäläisen mukaan perinteet ja käsityöt tuovat ihmiselle hyvinvointia ja voimaantumisen tunnetta. Monet eivät hänen mukaansa tunne oman kulttuurinsa perinnettä ja tämä saa aikaan juurettomuutta.

– Oman alkuperän tuntemus on ihmiselle tärkeää. Perinteet ja perinnekäsityöt hoitavat juurettomuuden tunnetta.

Taina Kesäläinen
Käsin karstattu villa muuttuu langaksi ja langasta paidoiksi ja tekstiileiksi. Kissanpentu Musta
Mauri tykkää leikkiä villakasoissa. Kuva: Pia Autero

Leave a Comment