50 vuotta sitten: Lasten perhepäivähoito aloitettu Hirsilässä

vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Helena Juvakka ja Kaarina Stålhammar leikittämässä päiväkodin lapsia.

Valvotulla perhepäivähoidolla pyritään ratkomaan lasten päivähoitopulma Oriveden niissä taajamissa joissa ei kirkolla toimivasta lasten päiväkodista ole apua.

Perhepäivähoito lieneekin tälläerää maaseututaajamien käyttökelpoisin lastenhoitopulman ratkaisu.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Oriveden Hirsilässä aloitettiin lasten perhepäivähoito helmikuussa. Airi Koivumäen perheessä on siellä hoidettavana kolme 1,5-5 vuoden ikäistä poikaa. Kokemukset kannustavat laajentamaan perhepäivähoitoa muihinkin taajamiin. Hirsilässäkin tarvittaisiin lisää perhepäiväkoteja. Kokeilumielessä on toiminnan aloittamiseen varattu tämän vuoden kunnan talousarviossa 3 000 mk, kertoi sosiaalisihteeri Elli Heikkinen.

Kirkonkylässä on yksi perhe ollut tähän asti kiinnostunut perhepäivähoidon aloittamiessta. Kyselyjä perhepäivähoidosta sen sijaan on tullut kirkonkylästäkin runsaasti varsinkin vauvaikäisten lasten vanhemmilta.

Puutteellisten tilojen ja ahtauden takia ei lasten päiväkotiin näet voida ottaa alle 2-vuotiaita lapsia. Perhepäivähoidon avulla saataisiin myös alle 2-vuotiaitten päivähoito järjestetyksi. Tarvittaessa pyritään perhepäivähoito aloittamaan myös asemanseudulla.

Perhepäiväkodissa peritään lasten vanhemmilta 25 mk viikossa eli saman verran kuin päiväkodissakin. Tavoitteena olisi 2-5 lapsen ryhmä perhepäiväkotia kohden.

Perhepäiväkotia valittaessa kiinnitetään huomiota ”sijaisäidin” lastenhoidon käytännön tai muuhun kokemukseen ja soveltuvuuteen. Myös käytettäville hoitotiloille asetetaan tietyt vaatimukset. Lähempiä tietoja perhepäivähoitokysymyksistä antaa sosiaalisihteeri Elli Heikkinen puh. 2543.

Vanha vuosikerta, Oriveden Sanomat
Sosiaalisihteeri Elli Heikkinen kyselemässä kokemuksia Hirsilän perhepäiväkodin isäntäparilta Airi ja Kauko Koivumäeltä. – 5-vuotias Esa ja 3-vuotias Pasi ovat viihtyneet mukavasti.

Päiväkoti antaa tilapäistäkin lastenhoitoapua

Päiväkodin tarjoamaa mahdollisuutta tilapäiseen lasten päivähoitoon – esim. vanhempien päivän kaupunki- tai muuta matkaa varten ei ole käytetty nimeksikään hyväksi, toteaa päiväkodin johtaja Ritva Mäkinen.

Tilaispäiviltä peritään lapsen hoidosta 8 mk päivä.

Päiväkoti on mitoitettu 30 lapselle. Nyt on siellä 27 lasta. Kuukauden sisällä on tulossa kuitenkin kaksi lasta, joten silloin alkaa olla taas täyttä.

Kesäkaudeksi vapautuu kuitenkin muutama paikka opettajien ja vastaavien lapsein jäädessä ”kesälomalle”. Tällöin voidaan ottaa muutama lapsi taas hoitoon.

Päiväkodin pyörittäminen täydellä lapsimäärällä on tärkeää päiväkodin talouden tasapainon kannalta. Kunta on myöntänyt tänä vuonna päiväkodin ylläpitoon 30.000 mk ja kodin ylläpitäjä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on talousarviossaan laskenut hoitomaksuja kertyvän suurin piirtein saman verran. Tämä on ainakin palkka- ym. menojen maksamisen edellytys.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 13.4.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment