50 vuotta sitten: Kinkerikausi käynnistyi Orivedellä

Isäntä Yrjö Mattila oik. ja khra Ilmari Mustonen pirtin peräpöydän ääressä, vas. kanttori Veikko Kokko.

”Kinkerit on vanha, kaunis tapa ja haluamme ne säilyttää omalta osaltamme. Nyt olisi ollut Siukolan talon vuoro pitää ne; meillä Mattilassa pidettiin kinkerit 1950-luvulla”, sanoi herrastuomari Yrjö Mattila, kun maanantaina toivotteli kinkeriväkeä tervetulleeksi.

Onnistaipaleen Mattilassa, josta käsin hoidetaan myös Siukolan tilaa, juotiin salin puolella ja kammareissa tulokahvit ja kerrottiin kuulumiset ennen iltapuhteen ohjelmaa. Pirttiin oli kerääntynyt 30 kinkerilahkoon kuuluvaa, siten hieman enemmän kuin vuosi sitten, totesi khra Ilmari Mustonen avatessaan tilaisuuden, joka oli järjestyksessä toinen tänä talvena; ensimmäiset oli pidetty jo Pehulan Paavolassa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Ohjelma oli suunnilleen entinen, vaikka asialla olivatkin uudet seurakunnan viranhaltijat. Kanttori Veikko Kokko laulatti väkeä (”Se muistuttaa sitten kovasti lukkari Simola-vainaata kasvoiltaan”, sanoi Arvo Uotila), ja miesten ääni oli voimallinen. Kirkkoherra selosti sitten Raamatun läksykohtaa, jota myös yhdessä tutkiskeltiin. Kanttori esitteli uutta virsisatoa, johon tutustuttiin päällisin puolin.

Tuttua virttä veisataan, oik Anna Väätänen ja muita lukulahkon emäntiä.

Sanan ja sävelen, kylän asioista neuvotellen ilta kului joutuisasti. Puhuttiin ja sovittiin diakonia-, keräys-, pyhäkoulu- ym. asioista. Ja taaskin nimettiin Yrjö Mattila kylänvanhimmaksi.

”Paritkymmenet kinkerit ovat varsinaisesti tämän talven ohjelmassa, mutta tarvittaessa pidetään enemmänkin, mm. kouluissa, kunhan asiasta ensin sovitaan. Tänä talvena ei kinkereitä ole kirkonkylän liikkeissä tai ravintoloissa, kun ei ole vuoroa; kirkonkylän lukuset ovat Kössin talossa 21. tammikuuta”, kertoi khra Mustonen. – EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 17.1.1974. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment