Kuka uskaltaa olla nykyajan laupias samarialainen? – Hope for Tomorrowin 20-vuotisjuhlassa muistutettiin, että lasten kasvatuksessakin hyvillä perustuksilla on merkityksensä

Hope for Tomorrow 20 vuotta
Ugandalainen piispa Paul Kinataama vieraili Orivedellä ja osallistui yhdistyksen juhlaan. Häntä tulkkasi Tanja Kajava. Kuva: Mirkka Tuominen

Hope for Tomorrow – Toivoa huomiseen -yhdistyksen 20-vuotisjuhlaan saatiin puhujaksi kaksi koulun perustajaa. He olivat ugandalainen piispa Paul Kinataama ja Suur-Helsingin kristillisen koulun johtaja Jan Cedercreutz.

Juhlassa korostettiin kristillisten arvojen tuomia hyötyjä lasten ja nuorten kasvatuksessa.

– Kuten talonkin rakentamisessa tarvitaan hyvät perustukset, samoin lasten kasvatuksessa tarvitaan hyvät, kristilliset arvot. Raamatusta saamme hyvät ohjeet kaikkeen tekemiseen. Juhlapuhujillamme on kristilliset arvot, HfT:n hallituksen jäsen Jukka Kajava juonsi juhlan avajaisissa.

Outi Välimaa toteaa juhlasta, että illan sanoma oli hätähuuto Suomen lasten kristillisen kasvatuksen ja opetuksen puolesta. Vastuunkantajia aiheeseen liittyen tarvitaan, sillä kristillisen kasvatuksen tarve on suuri nykyisessä turvattomassa sotien melskeiden maailmassa.

Tänä vuonna HfT seisoo kristillisen kasvatuksen rinnalla myös Suomessa. Outi Välimaa ja hänen miniänsä Elsa Rós Ragnarsdóttir-Välimaa ovat tehneet vapaaehtoistyötä Agape-keskuksessa, joka ylläpitää kristillistä koulua ja päiväkotia Helsingin Pasilassa.

– Surulliset uutiset Suomen kouluissa tapahtuvista väkivalta- ja kiusaamistilanteista koskettivat syvälle sydämeeni. Totesin, että meidän on aika tehdä jotakin myös Suomessa eli pitää esillä kristillisiä arvoja, esimerkiksi toisten ihmisten kunnioittamista, Outi Välimaa kertoo.

Hope for Tomorrow 20 vuotta
Suur-Helsingin kristillisen koulun rehtori Jan Cedercreutz kertoi rakkauden sanomaa Hope for Tomorrow -yhdistyksen 20-vuotisjuhlassa. Kuva: Mirkka Tuominen

Rakkaus on tärkein

Psykologian maisteri, Suur-Helsingin kristillisen koulun johtaja Jan Cedercreutz totesi juhlassa, että tärkeintä lasten kasvatuksessa on rakkaus ja se, että lapset oppivat tuntemaan Jeesuksen.

Suur-Helsingin kristillinen koulu toimii kotiopetuskouluna, ja Jan ja hänen vaimonsa Joyn luotsaama koulu lähti uskossa liikkeelle viidestä lapsesta ja liiturasiasta. Tänä päivänä toiminta käsittää luokat ykkösestä ysiin, sekä eskarin ja päiväkodin.

– Psykologina ymmärsin heti, miten tärkeää rakkaus on. Tässä ajassa on tärkeää, ettemme unohda lapsia ja nuoria. Meille vanhemmille ihmisille tyypillinen ajatus on se, että olemme pian eläkkeellä, Jeesus tulee pian eikä ole hätää. Lapsille ja nuorille tilanne on toinen: heidän elämänsä on vasta aluillaan, koronan, sotien ja muiden murheiden synkkien pilvien alla, joten aikuisten tulee kiinnittää huomiota lasten ja nuorten kokemiseen elämästä. Meidän on ajateltava tulevaisuutta lasten silmin.

Yhteiskunnassamme monien rakkaus on kylmennyt ja se näkyy erilaisissa pahoinvointia mittaavissa tilastoissa.

Suomessa moni ihminen, erityisesti lapsi ja nuori kärsii mielenterveysongelmista. Rakkaudettomuus saa aikaan muun muassa koulukiusaamista.

– Meidän koulumme nuoret ovat pärjänneet upeasti jatko-opinnoissa ja elämässä yleensä. Meillä on pieniä opetusryhmiä, jotka on koettu hyviksi. Jokainen lapsi syntyy riippuvaiseksi rakkaudesta ja jokaisen vanhemmankin ihmisen sydän kaipaa rakkautta. Täydellisen, pyyteettömän rakkauden vain Jeesus voi täyttää, joten siksi haluamme opettaa lapset tuntemaan Jeesuksen ja auttaa heitä saamaan elävä suhde Jumalaan, Cedercreutz toteaa.

Hope for Tomorrow 20 vuotta
Outi Välimaa iloitsi Hope for Tomorrow – Toivoa huomiseen -yhdistyksen 20-vuotisesta urasta. Kuva: Mirkka Tuominen

Puun alla pidetyistä opetuksista syntyi koulurakennus

Paul Kinataaman vaimon nimi on Joy, samoin kuin Jan Cedercreutzin vaimon nimi on Joy. Juhlayleisöä asia nauratti, sillä englannin kielen joy tarkoittaa iloa, iloisuutta.

Paul Kinataama aloitti vaimonsa Joyn kanssa kristillisen koulun pitämisen lapsille Ugandassa puun alla. Kampalan slummissa puun alle kerääntyi lapsia, joista osa myös varasti saadakseen ruokaa.

Kinataama keksi, että hän alkaa tarjota koululaisille puuroa, joka auttoi lapsia pysymään kaidalla tiellä.

Nykyisin Kinataaman opetuspuun vieressä sijaitsee noin 500 lapsen koulurakennus, slummin keskellä. Koulun vieressä on lisäksi paikallinen seurakunta, jossa Kinataama työskentelee pastorina.

– Koulullamme on raamatullinen perusta. Lapset, jotka muuttuvat, muuttavat yhteisön. Koulutamme ja tuemme lapsia. Olemme nähneet valokuvia lapsista, jotka ovat jo päättäneet koulunsa. Meillä on nyt esimerkiksi opettajia. Seurakunta ja kristillinen koulu olivat vaikuttaneet toivottomiin lapsiin paljon ja osa toivottomista lapsista tuli itse sponsoreiksi toisille kurjissa olosuhteissa eläville lapsille, Kinataama kertoo.

Kinataama toteaa, että kristillisiä kouluja tarvitaan, koska aikuisten velvollisuus on investoida lasten hyvinvointiin.

– Kuka ja ketkä ovat ne, jotka huolehtivat, että haavoittunut koululaitos Suomessa saa laupiaan samarialaisen kertomuksen kaltaisen ennalleen asettajan hoitamaan haavoittunutta? kysyy Hope for Tomorrow -järjestön pitkäaikainen yhteistyökumppani Kinataama puheensa lopuksi.

Hope for Tomorrow 20 vuotta
Juhlassa kuultiin rytmikästä musiikkia, johon myös yleisö yhtyi. Kuva: Mirkka Tuominen

Yksikin ihminen voi auttaa yhtä ihmistä

Jukka Leinonen Vantaalta on ollut HfT:n tukija jo 20 vuotta.

Muutaman vuoden HfT:n hallituksessa toiminut Leinonen tukee järjestöä kuukausittain. Tietoa työstä ja sen tuloksista hän saa uutiskirjeistä ja yhdistyksen internet-sivuilta.

– Yksi ihminen voi auttaa yhtä ihmistä. Pienikin rahallinen tuki voi saada kehittyvissä maissa paljon aikaan, ja siitä voi olla köyhälle ihmiselle iso apu. Itseäni motivoi auttamaan kristillinen usko, mutta jokainen voi auttaa. Tärkeää on säännöllinen ja uskollinen tuki.

Hope for Tomorrow 20 vuotta
HfT-juhlassa esiintyneessä bändissä soittivat rummuissa Tuukka Linkopuu, kitarassa Juuso Juusela, pianossa Aleksandra Tammerfors. Laulajina kuultiin Tanja Kajava ja taustalaulussa Maiju Juusela. Kuva: Mirkka Tuominen
Hope for Tomorrow 20 vuotta
Hanna Välimaa kuvasi Hope for Tomorrow -yhdistyksen juhlan kulkua kännykällään äitinsä Elsa Rós Ragnarsdóttir-Välimaan vieressä. Heidän edessään istuu Jan Cedercreutz. Kuva: Mirkka Tuominen
Hope for Tomorrow 20 vuotta
Elsa Rós Ragnarsdóttir-Välimaan tytär Hanna Välimaa tallensi juhlassa soittaneen bändin rytmikästä musiikkia. Edessä musiikin rytmejä taputtavat Paul Kinataama ja Jan Cedercreutz. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment