Suomen lentisnuoret pelaavat ensi kesänä ikäluokkansa EM-kisoissa, paikat varmistuivat selkeillä voitoilla Tanskan karsintaturnauksessa – Milla Haapaniemi kentällä yhtä vaille kaikissa peleissä

Nuorten U18-maajoukkue on työllistänyt viime aikoina OrPon liigajoukkueessakin pelaavaa Milla Haapaniemeä. Ensin oli viikko sitten valmistautumisleiri Kuortaneella ja alkuviikosta karsintaturnaus Tanskassa. Loppuviikolla Milla pääsee pitämään vähän syyslomaakin, mitä nyt liigajoukkueen treeneiltä ehtii. Kuva: Anne Kotipuro

Suomen tyttöjen ja poikien U18-lentopallomaajoukkueet raivasivat kumpikin tiensä EM-karsintojen finaalipeleihin Tanskan Ikastissa alkuviikosta. Finaalivoitoilla Suomi varmisti suoraan paikkansa ensi kesän EM-lopputurnauksiin.

Karsintaturnauksen finaali pelattiin keskiviikkona iltapäivästä. Siinä Suomen tyttöjä vastaan asettui isäntämaan Tanskan joukkue. Peli hoidettiin kotiin puhtaasti 3–0 (25–17,25–14,25–17).

– Pelasimme hyvin tasapainoista ja laadukasta lentistä. Pystyimme pimentämään täysin vastustajan parhaan pelaajan, joka jäi vain seitsemään pisteeseen, kuvailee finaalipeliä tyttöjen päävalmentaja Joonas Huhtakangas Lentopalloliiton sivuilla.

Orivesiläisen keskipelaajan Milla Haapaniemen tehot olivat finaalissa 6/+2. Hän on joukkueensa toiseksi pisin.

Finaalissa hän oli kentällä kaikissa kolmessa erässä. Syöttövirheitä hänelle tuli 12 syötössä neljä, yksi syöttö upposi ässänä. Lisäksi pistetiliä kasvatti viisi hyökkäystä, joista neljä päättyi pisteeseen.

– Syötöt olivat ihan ookoo, ei tosin sitä tasoa mitä Suomessa. Tuolla kisoissa pelattiin kahdessa salissa, ja niitä oli vaikea hahmottaa, joten syötön kanssa oli vähän hakemista, Milla kertoo tekstiviestillä paluumatkalla bussista lentokentälle.

Muiden Pohjoismaiden taso ei tällä kertaa ollut niin kova

Hän kuvailee turnausta Pohjoismaiden mestaruuskisoiksi, jotka voittamalla sai suoran paikan EM-kisoihin. Muiden Pohjoismaiden taso ei nyt ollut kovin kova, ja voitot tulivat aika helposti. Oma peli ja oma taso pystyttiin pitämään hyvin kaikissa otteluissa.

Tyttöjen EM-kisat pelataan Kyproksella ja Kreikassa 1.–13.7.2024.

– En ole ehtinyt miettiä yhtään EM-kisoja vielä, mutta on varmaan aika tapahtumatäyteinen kesä taas tulossa. Ja ennen heinäkuuta alkavat leiritykset ja harkkapelit, hän ennakoi tekstiviestissään.

Haapaniemi ei suinkaan ole mikään keltanokka kansainvälisissä peleissä. Hänen ensimmäiset EM-karsintansa olivat 2021. Ne voittamalla joukkue pääsi EM-kisoihin kesällä 2022, ja Haapaniemi oli jo siinä kisajoukkueessa.

Tämän vuoden alussa hän oli nuorten joukkueessa pelaamassa Keski-Euroopan mestaruudesta, koska Pohjoismaista ei ollut tarpeeksi ilmoittautuneita, jotta olisi pystytty järjestämään niille omat kisat. Keski-Euroopan joukkueiden kesken Suomi jäi neljänneksi ja joutui vielä jatkokarsintoihin. Siellä hävittiin niukasti, eikä saatu kisapaikkaa kesän 2023 EM-kisoihin.

Maanantaina heti kaksi peliä ohjelmassa

Tyttöjen joukkue peittosi jo kello 9 alkaneessa maanantain aamupelissä Färsaaret puhtaasti erin 3–0 (25–9, 25–14, 25–12) ja samana iltana Englannin yhtä selvästi 3–0 (25–12, 25-11, 25–11).

Englantia vastaan Haapaniemi pääsi pelaamaan kahdessa erässä ja hoiti osuutensa puhtaalla pelillä. Tehot olivat 4/+4 eli hän hoiti neljä hyökkäystään pisteiksi.

Tiistain välierässä Suomi hoiteli Norjan tutuin luvuin 3–0 (25–16, 25–17, 25–10). Välierässä Milla Haapaniemi pelasi kaksi ensimmäistä erää, tehoiksi hän sai 6/+4.

Pojatkin päättivät karsintaurakkansa 3–0-voittoon Tanskasta. He pelaavat EM-kisansa ensi vuoden heinäkuussa Bulgariassa.

Leave a Comment