50 vuotta sitten: Tampereen kaupunginjohto Orivedellä vieraisilla

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Päätoimittaja Vilho Halme ja kuvanveistäjä Aimo Tukiainen pohtivat taiteen syntyjä syviä Purnun pihamaalla, välissään kaup johtaja Pekka Paavola, apul.kaupunginjoht. Pentti Halonen ja kaup.siht. Olavi Syrjänen.

Leppoisa, viihtyisä ja kummankin kunnan luottamus- ja virkamiesten näköaloja avartava ja yhteistoimintaa syventävä oli Tampereen kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajien vierailu maanantaina Orivedellä. Illan ohjelmaan sisältyi tutustuminen Oriveden virastotaloon sekä kirkkoon, jota esitteli vt. taloudenhoitaja Olavi Laine. Ja tietenkin käytiin Purnussa, jossa joukkoa johdatteli tämän viikon isäntä Lauri Markkula. Saunottiin ja uitiin, myöhäisillan saunojat pitkin Längelmäveden kuunsiltaa. Lutin pirtissä vietettiin sitten iltaa pitkään. Tätä ennen oli nautittu suolaista ja palanpainiketta.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Kunnanjohtaja Tapio Taivalahon toivotettua vieraat tervetulleeksi ja mainittua tämän käynnin olevan vastavierailun, puhui kaupunginjohtaja Pekka Paavola toivoen nykyisten rajanaapurikuntien välien pysyvän lämpimänä. Tarvitsemme toisiamme, ”eikä Tampereella ole halua niellä Orivettä, joka on kehittynyt ja voimakas oman talousalueensa muodostava kunta. Orivesi tunnetaan taiteen tukijana ja myös kenkätehtaistaan – kuten Tamperekin – joten yhteisiäkin piirteitä meillä molemmilla on ”, mainitsi Paavola, joka ojensi käynnin pysyväksi muistoksi Väinö Voionmaan kirjoittaman, jo iäkkään Tampereen historiateossarjan.

– Apul.kaupunginjohtaja Pentti Halonen mainitsi uuden historiateoksen kirjoittamisen jo käynnistyneen. – Purnun äesportilla oli vieraita – kummankin kunnan kunnallishallituksen jäsenistöä ja johtavia virkamiehiä – vastassa op. Lauri Markkula, joka valloittavaan ja omalaatuiseen tapaansa johdatteli vieraita Purnun taiteen näkymiin. Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen kertoili illan kuluessa Purnun synnystä. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, päätoimittaja Vilho Halme tulkitsi vieraiden kiitokset sanoen Purnussa ilmenevän korkean tason taitajan, mestarismiehen, aivoituksen ja taitavien käsien jäljen. Korkeata Ammattitaitoa tarvitaan arkisissakin puuhissa, ei vähiten kunnan johtamisessa.

Tätä taitoa ja harrastusta on Oriveden kunnanjohdossa, niin luottamusmies-, kuin virkamiesportaassakin: Orivesi on kehittynyt ja valistunut kunta, joka tarjoaa kuntalaisilleen keskimääräistä parempaa kunnallista palvelua. – Isäntien puolesta puhui valtuuston puheenjohtaja Teuvo Viskari toivoen – hänkin – näiden kuntien yhteistoiminnan laajenevan. Hyöty olisi molemminpuolinen. – EP

Kaup.johtaja Pekka Paavola ojentaa kirjalahjaa kunnanjohtaja Tapio Taivalaholle. Taustalla Tampereen ja Oriveden kunnallisväkeä.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 16.8.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment