Jos tekee mieli istua iltaa ystävän kanssa, tee se – inhokkikotityö saa jäädä sillä aikaa tekemättä

”Koko loma menee ihan pilalle, kun joutuu vain tekemään töitä ja töitä”, puuskahti kuopus nelivuotiaan tarmolla, kun pyysin häntä tyhjentämään tiskikoneen. Yleensä hän tekee homman mielellään, mutta ketäpä nyt aina huvittaisi.

Taannoin julkaistun kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat kotitöistä neutraaleimmin ehkä vähän yllättäenkin juuri astianpesukoneen täyttöön ja tyhjennykseen, tiskaamiseen, roskien vientiin, pyykin pesuun ja silittämiseen.

Kotityösuosikkeja ovat tutkimuksen mukaan ruuan laittaminen, vieraiden kestitys ja seurustelu, kotieläimen hoito ja ulkoilutus sekä puutarhan hoito. Myös ruokaostosten tekeminen ja lasten kanssa leikkiminen sijoittuivat kärkipäähän. Lisäksi jätteiden lajittelusta ja alle kouluikäisten lasten hoitamisesta pidettiin.

Mitkä sitten ovat niitä vastenmielisimpiä kotitöitä? Tutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen pitää ikkunoiden pesemistä epämiellyttävänä. Myös lähes puolet ilmoitti ärsyyntyvänsä, jos joutuu huolehtimaan muiden ihmisten aikatauluista. Epämieluisiksi mainittiin myös siivoaminen, imurointi ja lattioiden pesu.

Tänään arkinen aherrus siivoamisineen ja aikatauluttamisineen alkaa monessa perheessä toden teolla, kun koululaiset palaavat opinahjoihinsa ja harrastusrumbat käynnistyvät. Tuolloin kaikki arkea helpottava on tervetullutta ja sallittua. Arjesta on syytä tehdä sellaista, ettei tarvitse elää lomasta lomaan.

Leave a Comment