50 vuotta sitten: Sukkavartaankujan tenavilla lystiä

Orkesteri musisoi, nuoret askartelevat.

Oriveden kirkonkylän romanttisen Sukkavartaankujan nuorimmilla, lapsilla oli hauskaa, kun Opiston suojissa kolmisen viikkoa työskennellyt nuorten kuvataideleiri järjesti nuorille oman iltapäivänsä.

Kansakoulun pellolle oli asetettuna kiikkuja ja keinuja, luistelukopin seinään kiinnitetty mm. Alma Peltomaan taloa esittäviä piirroksia. Kentän laidalla soitteli ja rytmitteli leirin soitinyhtye, ”soittimia” mm. kurkkuputkien kansia, helistimiä ja muita erikoisia instrumenttejä. Tenavat pantiin taiteilemaan: piirtämään pitkälle pahville kentän tai muovaamaan oikeasta savesta leikkiesineitä. Limsaa tarjottiin, laulettiin, ilakoitiin. Ja poikkesi tuota ilonpitoa moni varttunutkin, mm. Tuomo Huitu, katsomaan ja toteamaan, että nuoriakin pitää muistaa ja että kurssilaiset olivat oikealla asialla.

Mutta vakavampaakin oli esillä: työryhmä oli tutkinut Sukkavartaankujan asioita, rantasalmelainen Aira Silvennoinen käynyt tutkimassa mm. Alma Peltomaan talon, tehnyt siitä ulko- ja sisäpiirroksia. Niin ikään oli otettu selvää kujanvarren talojen vaiheista. Näitä töitä oli esillä ja ne kiinnostivat kujan asukkaita erityisesti – Kiitos reippaat ja mukavat kurssilaiset lastenkin puolesta, ja tervetuloa uudemman kerran Isonmakkaran pitäjään! – EP

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 26.7.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment