Lukijan arkistosta löytyy tietoa Juupajoki-päivän vietosta jo 1970-luvulla – tuolloin päiväjuhlan päätteeksi pistettiin tanssiksi Kallenaution pirtin hetkeä aikaisemmin uusitulla lattialla

Jutussanne (Oriveden Sanomat 19.7.) ensimmäisen Juupajoki-päivän ajankohdaksi veikkailtiin vuotta 1983.

Lue lisää: Kuppimallinen pannulappu ja kohtaamisia ratavartijan kanssa – Juupajoki-päivässä kuultiin elämänläheisiä koulumuistoja vuosikymmenten takaa

Arkistoistani löytyy tietoa aiheesta jo 70-luvulta. Kallenautiossa on varmaan pidetty erilaisia kotiseutuhenkisiä tilaisuuksia jo 50-luvun lopulta alkaen.

12.7.1975 oli peräti kaksiosainen juhla, ensin päivällä samaan tyyliin kuin nykyään, illalla tanssit sisällä pirtissä.

Päiväjuhlassa Katri-mummuni veli Tuomas Valkeajoki esitti Yrjö Seppälän hanurisäestyksellä sanoittamansa Laulun Kallenautiosta. Tuomas sepitteli, yleensä valmiisiin melodioihin, lauluja enemmänkin, ja nämä laulut olen nauhoittanut silloin, kortistoni mukaan vuosina 1975–77. Nauhakortissa Kallenautio-laulun kohdalla mainitaan ”ensiesitys 12.7.1975 Kallenautiossa”.

Päiväjuhlassa tuolloin, kuten monen monta kertaa sen jälkeenkin, soitti Juupajoen soittokunta, baritonissa Tuomas Valkeajoki, ja minä olin rumpalina. Myöhemmin Tuomas johti ja oli viulistina Juupajoen Pelimanneissa.

Olisin melko varma noiden juhlien olleen ensimmäiset varsinaisesti Juupajoki-päivän nimellä. Eiköhän tuo kaksiosaisuuskin puhu sen puolesta. Kallenaution pirttiin oli hiukan aikaisemmin uusittu lattia, joten tanssikin kävi sillä kertaa laatuun. Sitä riemua ei kestänyt sen enempää Museoviraston todettua sahatut permantolankut liian moderneiksi, ja tilalle laitettiin siellä nykyäänkin vielä oleva tyylinmukainen mutta tanssia kestämätön lattia.

Toivo Pohja

Leave a Comment