Kirjoittaja lähti Länkipohjaan, hämmästyi ja ihastui – kesä- ja antiikkitorivierailu huipentui heräteostokseen ja ennustajan penkkiin

Kirjailija Laila Hietamies kirjoitti aikanaan romaanisarjan Lehmusten kaupunki. Tunnetaan myös Lappeenranta-sarjana. Nyt ei tarvinnut lähteä Lappeenrantaan.

Vietän aika paljon vapaa-aikaani entisellä kotiseudullani, joka Längelmäen kunnan jaossa joutui Oriveden puolelle. Ehkäpä siksi ei ole tullut juuri käytyä naapurikaupungin riennoissa!

Viime lauantaina tuli lähdettyä Länkipohjaan. Sieltä löytyi kesä- ja antiikkitori ja vihreä lehmusten kaupunki. Hämmästyin ja ihastuin. Olen hetken nuoruudessani asunutkin Länkipohjassa, siis tuttu kylä.

Mutta silti ihastelin: vanhat talot paikoillaan, kaikki oli tosi siistiä ja kunnostettua. Niin ja ne vihreät tuuheat lehmusrivit. Vanha tuttavani Marja kertoi, että edellisenä toripäivänä puut oli koristeltu nauhoilla ja oli päätetty virallistaa oikein ”Lehmusten päivä”.

Kaiken takana on kuulemma monitoimihenkilö Eija Helpiölä. Mitalinkin ansainnut moniosaaja. Hän on kuulemma ideoinut ja vetänyt kesä- ja antiikkitoria jo vuosikymmeniä.

Aikoinaan Länkipohjassa oli useampi elintarvikekauppa, kemikalio, kukkakauppa, pari baaria, kahvila, kolme pankkia, apteekki ja lääkäri. Nyt ei juuri mitään. Vanhoissa pankkisaleissa kyllä raha liikkui joutuisasti. Summat taisivat olla vaan vähän pienempiä. Kirpputorit olivat vallanneet salit! Mutta tuollaista ihmismäärää en ole ennen Länkipohjan raitilla nähnyt.

Oli monenlaista myyjää ja ostajaa. Oli ohjelmaa ja esiintyjiä, kuuntelijaa ja katselijaa. Kesätunnelma suorastaan imaisi mukaansa. Itsekin tuli ostettua antiikkikello, jota en todellakaan tarvitse, mutta kun halvalla sai!

Pisteenä iin päälle, istahdin huumorilla ja skeptisenä ennustajan tuolille. Kaikenlaista tietoa hän korteistaan näki ja hyvää ennusti. Mutta mielenkiintoisempi keskustelu kuitenkin syntyi hänen omasta historiastaan, kun kävi ilmi, että hän oli syntyjään venäläinen ja opiskellut ja ollut työssä Ukrainassa.

Olipa kiva kesäpäivä. Suosittelen ja kiitän järjestäjiä.

Pirkko Lehto-Järvinen

Leave a Comment