Nuoret miehet laittoivat joukkueen kasaan ja kysyivät Tuiskulta, pääsevätkö he seuran toimintaan mukaan – täysin voittamaton joukkue on ollut onnenpotku niin harrastajille kuin seuralle

Oriveden Tuisku
Oriveden Tuisku sai pitkästä aikaa täksi kaudeksi joukkoonsa nuorten miesten joukkueen. Se pelasi tällä kaudella Ilves-liigassa ja menestys siellä oli hyvää. Porukkaa on valmentanut muun muassa Eerik Tapiolinna (vas.). Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden Tuisku sai täksi kaudeksi kasaan jalkapallojoukkueen, jonka pelaajat ovat 15–17-vuotiaita nuoria miehiä.

Joukkue tuli mukaan seuraan toimintaan poikkeuksellisella tavalla. Pelaajat olivat nimittäin jo itse perustaneet joukkueensa, ottivat yhteyttä seuraan ja ehdottivat, että he voisivat alkaa harrastaa ja pelata seuran nimen alla.

Virallisesti joukkue aloitti harjoitukset Tuiskun joukkueena keväällä.

– He ovat koulussa laittaneet tämän joukkueen kasaan. Olen ymmärtänyt, että he ovat olleet samaa kaveriporukkaa, niin siitä on sitten ollut helppo perustaa joukkue, joukkueen yhtenä valmentajana toimiva Eerik Tapiolinna kertoo.

Tämän vahvistavat myös joukkueessa keskushyökkääjänä pelaava Reetu Oksa ja laitapuolustajan paikkaa pelaava Teemu Yhtiö.

– Yhtäkkiä me keksittiin, että aletaan pelaamaan porukalla. Mutta sitä en osaa yhtään sanoa, että mistäs se innostus yhtäkkiä syttyi. Se vaan tuli, Yhtiö kertoo.

– Suurin osa meistä ei ollut pelannut aikaisemmin ja sitten vaan kaikki halusivat alkaa pelaamaan. Vähän kaikki me siinäkin oltiin mukana, että otettiin Tuiskuun yhteyttä. Mutta upeetahan tämä on, Oksa toteaa.

– On kyllä tosi hienoa, että Orivedeltä on saatu tällainen joukkue kasaan, ilolla me heidät seuraan otimme vastaan, Tapiolinna iloitsee.

Oriveden Tuisku
Reetu Oksa ja Teemu Yhtiö olivat harrastaneet aiemminkin jalkapalloa Tuiskun riveissä. Nyt he tekivät paluun lajin pariin kaveriporukasta muodostetussa joukkueessa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Pilkettä riittää

Joukkueen pelaajaringissä on reilu 20 pelaajaa. Suurin osa nyt koossa olevan joukkueen pelaajista on syntynyt vuonna 2007. Pelaajista muutama on vuosimallia 2008 ja 2006.

– Aika samaa ikäluokkaa he kaikki siis ovat. He ovat innostuneita jalkapallon ja muunkin liikunnan harrastajia. Hyvin he ovat treeneissä käyneet, porukkaa on aina mukavasti paikalla. Mukavahan tämmöistä porukkaa on valmentaa, joka on motivoitunutta ja jolla on pieni pilke silmäkulmassa koko ajan, Tapiolinna sanoo.

Muutama pelaajista on ollut jo pidempään mukana Tuiskun toiminnassa ja pelannut myös seuran toisissa joukkueissa.

Osa pelaajista on puolestaan joskus aiemmin harrastanut Tuiskussa jalkapalloa ja innostunut lajista nyt uudestaan. Esimerkiksi Oksa ja Yhtiö ovat tehneet nyt paluun lajin pariin.

– Pelasin jalkapalloa kaksi vuotta joskus kutosluokalla. Joku aika sitten innostuin ylipäätään pallon potkimisesta ja kävin Rovastinkankaan kentällä tekemässä vetoja ihan yksikseni. Hyvältä tämä tavoitteellisemman harrastamisen pariin palaaminen on tuntunut, Oksa kertoo.

– Minä pelasin aikoinaan vähän päälle vuoden jalkapalloa. Sitten olen käynyt välillä kavereiden kanssa kentällä pelaamassa, Yhtiö sanoo.

Nyt kasassa olevaa joukkuettaan kaksikko kehuu hyväksi jengiksi.

– Meillä on tosi hyvä yhteishenki, he toteavat.

Oriveden Tuisku
Joukkueen pelaajarinkiin kuuluu reilu 20 pelaajaa. Harjoituksissa he ovat käyneet hyvin. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Tuisku voittaa aina!

Edellisen kerran vastaava joukkue on Tuiskulla Tapiolinnan mukaan ollut vuosien 2018 ja 2019 kieppeillä.

– Valitettavan harvoin näitä 17-vuotiaiden joukkueita loppujen lopuksi on. Olisi tosi mukavaa, jos niin pitkälle harrastavia porukoita olisi useamminkin. Tässä porukassa poikkeuksellista ja kivaa on toki se, että osa heistä on innostunut pelaamaan uudestaan.

Joukkue pelasi tällä kaudella Ilves Futis-Liigassa, ja kauden viimeinen liigaottelu Tuiskulla oli jo heinäkuun toisella viikolla.

Ryhmän otteet olivat liigassa hyviä ja voittoja otteluista kertyi kesän mittaan runsaasti. Itse asiassa joukkueen tilastoihin ei mahdu muuta kuin voittoja ja yksi tasapeli. Se on ollut siis voittamaton.

– Ensimmäisessä turnauksessa toukokuussa toinen peleistä päättyi tasan 0–0. Sen jälkeen tehtiin kaikissa otteluissa yhtä lukuun ottamatta vähintään kolme maalia, Oksa listaa.

Hyvästä menestyksestään joukkue on ottanut ilon irti myös instatilillään. Siellä joukkue on vähitellen tehnyt tutuksi lausahdusta Tuisku voittaa aina.

– Pelit ovat pojilta sujuneet tosi hyvin Ilves-Liigassa. Toivottavasti joukkueessa pysyy into ja motivaatio päällä, niin ensi kesänä he voisivat pelata esimerkiksi piirisarjassa, Tapiolinna suunnittelee.

– Me uskotaan, että joukkueella riittää motivaatiota. Tällä kaudella on ollut niin hienoa pelata, että voi jo ensi kauttakin vähän ajatella, Oksa ja Yhtiö toteavat.

Oriveden Tuisku
Nuorten miesten joukkueen kausi on jo päättynyt. Katse on jo suunnattu ensi vuoteen, jolloin joukkue saattaa edustaa Tuiskua piirisarjassa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Muutama päässyt jo miesten mukaan

Tapiolinna on myös nauttinut joukkueen kanssa työskentelystä.

– On ollut tosi mielekästä valmentaa porukkaa, jossa on motivoitunutta väkeä ja jolla on jo myös vähän lajitaitoa. Näille on voinut pitää välillä vähän vaikeampiakin harjoituksia.

Harjoitukset joukkueella on kahdesti viikossa. Niissä on tehty pelillisiä harjoituksia eli treenattu vetoja, syöttöjä ja lopuksi tietysti pelattu. Harjoituksissakin jo mainittua pilkettä silmäkulmassa näkyy.

– Se on sellaista pientä ketkuilua ja rohkeaa kikkojen yrittämistä. Ja kun nämä ovat hyviä kavereita keskenään, niin he myös uskaltavat sanoa toisilleen vähän kovemmin. Hymyssä suin mutta ihan tosissaan he töitä kentällä tekevät. Sitä on hauska seurata, Tapiolinna sanoo.

Yhtiön mukaan homman tekee hauskaksi juuri se, että he ovat muutenkin kavereita keskenään.

– Kaikki me tullaan hyvin juttuun ja tunnemme toisemme hyvin, Yhtiö sanoo.

Nuorten miesten joukkue on seuralle iloinen asia myös jatkuvuuden kannalta. Porukasta on jo nimittäin nyt muutama pelaaja käynyt osallistumassa myös Tuiskun miesten harjoituksiin.

– Osa on käynyt myös ihan pelaamassa miesten mukana. Se on tietysti aina hyvä, että mitä pidemmälle junnujoukkueita saadaan pysymään mukana, niin sieltä on miestenkin joukkueeseen helpompi saada pelaajia, Tapiolinna sanoo.

Tapiolinna kannustaakin kaikkia lajista innostuneita ottamaan seuraan yhteyttä sopivan harrastusporukan löytämiseksi.

– Joukkueiden joukkueenjohtajiin voi ottaa yhtyettä. Myös pelaajien kautta voi ihan rohkeasti kysyä, että kehen voi ottaa yhteyttä, jos haluaa aloittaa jalkapalloilun. Harjoituksiin varmasti pääsee mukaan, kun löydetään vain jokaiselle oikea ryhmä, Tapiolinna vakuuttaa.

Oriveden Tuisku
Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden Tuisku
Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden Tuisku
Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden Tuisku
Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden Tuisku
Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden Tuisku
Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden Tuisku
Kuva: Jaana Ala-Lahti
Oriveden Tuisku
Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment