”On käyty pitkiä keskusteluita siitä, saadaanko porukka kasaan ja kannattaako tähän ylipäätään ryhtyä” – Hirsilän Pyrkivällä on kasassa jälleen edustusjoukkue muutaman vuoden tauon jälkeen

– Alussa ei tiedetty, että kuka saadaan maaliin. Nyt joukkueessa on neljä maalivahtia, Matti Salminen kertoo. Kuva: Artturi Siromaa

”Matti, tuu pelaamaan!” huudetaan kentältä, kun haastattelen Hirsilän Pyrkivän jalkapalloaktiivia ja tuoreen edustusjoukkueen henkistä johtajaa Matti Salmista.

Muutaman vuoden tauon jälkeen Hirsilän Pyrkivällä on jälleen kasassa miesten jalkapallon edustusjoukkue. Edustusjoukkue pelaa miesten 7. divisioonassa.

– Jo viime syksynä alkoi olemaan puhetta entisten edustuksen pelaajien keskuudessa joukkueen uudesta kokoamisesta. He kävivät pitkiä keskusteluita siitä, saadaanko porukka kasaan ja kannattaako tähän ylipäätään ryhtyä, Salminen sanoo.

Talvella seuran aktiivit päättivät katsoa löytyisikö joukkueeseen 20 nimeä. Lopulta vaadittava pelaajamäärä saatiin kasaan, vaikka osa jättäytyikin välissä pois.

Seuralla on tällä hetkellä kolme jalkapallojoukkuetta. Edustuksen lisäksi yli 35-vuotiaista ja yli 45-vuotiaista ikämiehistä on saatu joukkueet kasaan.

–  Hirsilässä on aina ollut edustusjoukkue. Viime vuonna oli vaikeaa saada edes 35-vuotiaisiin joukkue. Jalkapallotoiminta alkoi hiipumaan viisi tai kuusi vuotta sitten. Tänä vuonna määrätietoista harjoittelua on ollut aikaisempaa enemmän, Salminen kertoo.

HirPy:n jalkapallojuuret ulottuvat kauas historiaan

– Hirsilässä on pelattu jalkapalloa niin kauan, kun Suomen Palloliitolla on ollut sarjatoimintaa. Joka vuosi on ollut joukkue ainakin jossakin sarjassa. Edustus on pelannut kaksi kertaa nelosdivisioonassakin, Hirsilän Pyrkivän puheenjohtaja Martti Valtonen kertoo.

Palloliitolla on ollut sarjatoimintaa 1900-luvun ensimmäisistä vuosikymmenistä lähtien.

Joukkueessa osa on jo aiemmin seuran jalkapalloedustuksessa pelanneita. Myös nuorempaa väkeä Oriveden Lukiosta on saatu mukaan.

– Vajaa kymmenen joukkueesta on pelannut jo aikaisemmin HirPy:n edustusjoukkueessa. Sitten porukkaa on lähtenyt mukaan vähän sieltä täältä. Myös täysin uusia kasvoja on löytänyt mukaan. Oriveden ja Juupajoen lisäksi osa entisistä edustuksen pelaajista käy Tampereelta asti treeneissä ja peleissä, Salminen kertoo.

Oriveden seudulla jalkapallojunioritoimintaa järjestää Tuisku ry. Salmisen mukaan Tuiskun riveissä käy pelaamassa paljon nuorta väkeä Orivedeltä – myös Hirsilästä.

– Vielä muutama vuosi sitten HirPy:llä oli viisi nuorten joukkuetta. Järjestäminen on pitkälti vetäjistä ja valmentajista kiinni. Vapaaehtoisia toimijoita ei tahdo enää löytyä, Martti Valtonen kertoo.

– Junnutoiminta olisi tietenkin hienoa, se vaatisi toimijoita sekä tietenkin junnuja pelaamaan. Voisihan sitä yrittää järjestää iltoja, että saisi edes pelit pystyyn lapsille ja nuorille, ketkä haluavat tulla vähän rennommin pelailemaan, Salminen pohtii.

HIrPy pelaa taas. Tilanteessa oikealla vihreissä sukissa Matti Salminen ja vasemmalla sinisessä liivissä Aapo Alanen Kuva: Artturi Siromaa

Kynnys osallistumiseen matalalla

Hirsilän yhdistystoiminta nousee esiin monessa yhteydessä. Pieneen kylään mahtuu paljon aktiivisia toimijoita.

– Koulujen loppumisen jälkeen yhteisöllinen toiminta lisääntyi. Se pitää yllä kylän hyvää fiilistä. Edustusjoukkueen puuttuminen jätti tyhjiön, joka on nyt täytetty, Salminen sanoo.

Hyvä fiilis näkyy myös kentällä. Matala osallistumiskynnys on seuralle tärkeää.

– Joukkueessa näkyy tietty innostus. Osa on pelannut aikaisemmin enemmän ja toiset vähemmän, mutta kaikki pääsevät täällä pelaamaan lähtötasosta riippumatta. Joukkueessa vallitsee hyvä tsemppi ja tuntuu, että pelaajat ovat innoissaan mukana, Salminen kertoo.

Maltillisella kausimaksulla kerätään niin rahaa kenttämaksuihin kuin sitoutetaan pelaajia harjoituksiin.

– HirPy:ssä jalkapallotoiminta on mennyt aina vähän miinuksella. Myös ikämiehiltä on täytynyt kerätä kausimaksuja. Tavoite on, ettei seuralle tulisi suurempia kuluja. Myös talkoista on ollut puhetta, Salminen sanoo.

Isommista laajennuspyrkimyksistä ei voida vielä puhua. Pienessä kylässä realiteetit tulevat nopeasti vastaan. Tahtoa järjestää toimintaa on silti runsaasti.

Joukkueen tavoitteet pysyvät saavutettavalla tasolla.

– Alun perin tavoitteena oli saada joukkue kasaan. Sanoin pojille, että tässä on jo voitettu, kun on saatu näin paljon pelaajia mukaan, Salminen kertoo.

Joukkueeseen on saatu enemmän pelaajia kuin alun perin osattiin toivoakkaan. Koko edustusjoukkueen vahvuudeksi Salminen arvioi noin 25 henkilöä, joista noin 15 on paikalla seuraamissani harjoituksissa Hirsilän kentällä. Tosin osa seuran ikämiehistä käy pelaamassa myös edustuksen peleissä.

– Alussa ei tiedetty, että kuka saadaan maaliin. Nyt joukkueessa on neljä maalivahtia, Salminen kertoo.

– Meillä oli pieni ajatus, että jos homma saadaan rullaamaan, niin myöhemmin mukaan tulee lisää porukkaa, niin kuin kävikin, HirPyn jalkapalloaktiivi ja edustuksen avainpelaaja Aapo Ahonen kertoo.

Alun tahmeudesta huolimatta kuluva kausi seiskassa on sujunut hyvin.

– Noususta ei voi vielä haaveilla, mutta jos lohkon keskikastissakin pysytään, niin se on jo hyvä. Kausi alkoi häviöillä ja tasapeleillä, mutta nyt olemme saaneet kolme perättäistä voittoa. Pelaajien lähtötason hajontaan nähden olen oikein tyytyväinen näihin tuloksiin. Kaikki pelaavat ja koitetaan saada siitä pelistä mahdollisimman hyvää, Salminen kertoo.

Leave a Comment