50 vuotta sitten: Siitamassa juhlittiin

Vanha vuosikerta, Siitama
Täysi oli Jukolan sali.

Juhlaa, Siitaman nuorisoseuran 70-vuotisjuhlaa, vietettiin viime lauantaina ja sunnuntaina Siitamassa. Lauantaina puolilta päivin avattiin seuran vaiheita kuvaava näyttely, illalla oli Jukolassa vanhanaikainen kunnon iltama, missä yli kolmeen ja puoleensataan nouseva yleisöjoukko oli halkaista vanhan kunnon Jukolan, mutta sopu antoi tilaa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Sunnuntaina jälleen täyttyi Jukola, kun pääjuhlaa vietettiin. Kulmalan kalliolla vietettiin piirileikki-iltaa ja pelimannitanssit Jukolassa päättivät tämän ainutlaatuisen nuorisoseuran, Siitaman nuorisoseuran 70-vuotisjuhlallisuudet vuonna 1973, joiden eri tilaisuuksiin osallistui toistatuhatta vanhaa ja nuorta Siitamasta ja eri puolilta Suomea.

Vanhan hyvän ajan iltaman aloitti tyttöryhmän kauniisti esittämä Kesäillan valssi, minkä jälkeen nuorisoseuran esimies Pertti Järventausta toivotti yleisön tervetulleeksi aloittamaan Siitaman Nuorisoseuran 70-vuotisjuhla.

Tyttöryhmä Leena Rapola, Anna-Maija Raukola ja Minna Kymäläinen esittivät laulua Leila Unkilan säestäessä. Seuraavana oli vuorossa vanhoja salonkitansseja, jotka oli ohjannut Veikko Äikäs sekä Helmi Virtasen ohjaama vauhdikas mustalaistanssi. Oriveteläisen nuorten yhtyeen soitto- ja lauluesityksen jälkeen oli vuorossa väliaika.

Pirkkalan pelimannien soitettua Oriveden valssin vuodelta 1860 oli vuorossa illan vieraileva ohjelmansuorittaja taikuri Tauno Lahtinen, joka taidoillaan hämmästytti yleisöä.

Ja tottakai hyvässä iltamassa on näytelmä ja se oli nimeltään ”Kun huonekalut puuttuvat”. Näytelmä oli esitetty Jukolassa v. 1906, mutta käsikirjoitus oli kadonnut ja se löytyi juhlia valmisteltaessa ja esitettiin Marjatta Perttulan ohjaamana.

Lämpimät tanssit päättivät lauantain tilaisuudet täpötäydessä Jukolassa.

Vanha vuosikerta, Siitama
”Siitaman mustalaisia” ennen rajun tanssin alkua.
Vanha vuosikerta, Siitama
Vanhat tanssit vuorossa lauantai-illan iltamassa.

PÄÄJUHLAN

sunnuntaina aloitti yhteisesti laulettu ”Kesäpäivä Kangasalla”, minkä jälkeen Pertti Järventausta lausui juhlavieraat tervetulleiksi. Seuran 70-vuotishistoriikin esitti sen laatija Eero Mikkola. Leila Unkila ja Leena Sainio soittivat huilua, minkä jälkeen Airi Nieminen lausui Juha Mannerkorven runon ”Että he kaikki yhtä olisivat”. Hämeen Nuorisoseurojen liiton tervehdyksen esitti Anja Heliövaara ja hän jakoi myös nuorisoseurojen ansiomerkit Lasse Kymäläiselle ja Matti Unkilalle.

Tyttöryhmän laulettua piti juhlapuheen maisteri Allan Ruotsala. Puhuja totesi nuorisoseurojen merkityksen Suomessa niiden perustamisen aikoihin 90 vuotta sitten. Silloin yhteiskunta oli toisenlainen. Nuorisoseurat oli suuri kansanliike, siitä harvinainen, että sen muodosti kansa itse maaseudulla. Nuorisoseuraliike oli herättävä ja yhdistävä tekijä, se kokosi kylän voimat yhteen. Nuorisoseuraliike loi aikoinaan maakuntamme, se oli kansanvaltaista kansanliikettä ja toimintaa. Nuorisoseurojen ansiosta perustettiin kansakoulut, kirjastot, kyläkaupat, pankit, maamiesseurat jne.

Me elämme nyt voimakkaan muutosprosessin aikaa, joka alkoi kuusikymmentäluvun puolivälissä. Nyt lopetetaan kylän koulut ja kaupat, kylät hiljenevät asukkaista, nuorisoseura jää taas yksin kylään. Sen avulla voidaan jälleen hoitaa kylän asioita ja aloittaa uusi nuorisoseurojen kehitys, joka tähtää tänä päivänä voimakkaasti tulevaisuuteen. Puhuja esitti myös juhlivalle Siitaman nuorisoseuralle SNL:n tervehdyksen ja kiitti seuraa sen suuriarvoisesta työstä 70 vuoden aikana.

Väliajan jälkeen jatkui ohjelma Jukolan avaralla pihalla, missä saatiin nähdä erinomainen purpuriesitys, jonka oli ohjannut Veikko Äikäs. Peräti kymmenen paria siitamalaisia oli saatu mukaan tähän hienoon esitykseen, jossa mm. Raukoloita esiintyi kolmessa sukupolvessa.

Vapaan sanan aikana esittivät onnittelunsa Oriveden kunnan puolesta valtuuston puheenjohtaja Teuvo Viskari, kunnanjohtaja Tapio Taivalaho ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Paavo Suvanto luovuttaen samalla 500 markan avustuksen tunnustukseksi nuorisoseuran ansiokkaasta työstä. Lions Club Orivesi muisti myös rahalahjalla, minkä ojensivat Aaro Kotiranta ja Veli Paavola. Oriveden Osuuspankin tervehdyksen ja rahalahjan toi juhlaan pankinjohtaja Ilmo Numminen. Oriveden Sanomien onnittelut esitti Veli Paavola ja sähkein ja adressein olivat muistaneet Orivelen Tuisku, Anni Kankainen-Siren ja Veikko Pohjoismäki.

Illansuussa kokoonnuttiin Kulmalan kallioille, missä vietettiin iltaa vanhoja piirileikkejä tanssien ja Airi Niemisen Kantelettaren lausuntaa kuunnellen. Täältä siirryttiin yhtenä kulkueena Pelimannien johdolla vanhaa kylätietä Jukolaan, missä kaksipäiväiset juhlallisuudet päättyivät Pelimannitansseihin. Joukko oli jo sen verran harventunut, että kansa sai nauttia menemisen riemusta täysin rinnoin.

– Ei sovi unohtaa sitä suurta talkoohenkeä ja yhteen hiileen puhaltamista, minkä ansiosta Siitaman Nuorisoseura saattoi järjestää erinomaiset seuransa 70-vuotisjuhlallisuudet. Se onnistui täysin – olihan kysymys Siitamasta.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 5.7.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Vanha vuosikerta, Siitama
Purpuria Jukolan aurinkoisella pihalla.
Vanha vuosikerta, Siitama
Nuorisoseurojen liiton ansiomerkin saivat Anja Heliövaaralta Lassi Kymäläinen (vas.) ja Matti Unkila.

Leave a Comment