Suomen metsät – kirjoittaja suhtautuu kriittisesti ulkomailta tuleviin metsänhoito-ohjeisiin

Suomi-laiva on keikkunut maailman politiikan aallokossa lähes merihätään. Kurssi muuttui kuitenkin Euroopan maiden Madridin kokouksessa. Siellä Suomi kutsuttiin Naton jäseneksi. Siitä seurasi ilouutinen Venäjältä. Putin siteerasi Sauli Niinistön toteamusta: suomalaiset päättävät omista asioistaan ja Suomi-laiva kulkee oikealla reitillä.

Suomalaiset osaavat hoitaa metsänsä. Metsän omistajien apuna ja ohjaajina toimivat metsäkeskukset. Niiden toiminta kattaa koko Suomen. Ne tarjoavat riippumatonta tietoa yleensä luonnosta ja metsistä erikseen. Keskusten tehtävänä on auttaa metsän omistajaa saamaan sekä aineellista että aineetonta hyötyä metsästään. Siis meillä asiat hoidetaan neuvotellen ja asiantuntemuksella parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Suomen suojelijat pitivät hakkuiden määrää sellaisina, että metsässä hiilen nieleminen lähes loppuu. Sitä sanomaa ihmeteltiin ja lopulta sen todettiin olevan tarkoitushakuinen vale. Metsän merkitys on ollut aina ollut tärkeä sekä puuntuotolla että marjasadolla ja nykyisin mielenrauhan tuottajana.

Lisäksi metsän osuutta pidetään tärkeänä hiilinieluna. Tästä on tullut julkisuudessa suuri kiistan aihe. Asiantuntemattomat keski- ja eteläeurooppalaiset euroedustajat ovat tarjonneet mielestäni hyvin kyseenalaisia neuvoja Suomen metsien kehittämiseksi. Metsien suojelu on välttämätöntä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Tässä tarkoituksessa Suomessa on yhteensä kymmeniätuhansia hehtaareja suojelualueita kaikilla ilmastovyöhykkeillä etelästä pohjoiseen. Negatiivinen ajatus metsään menemisestä toteutuu politiikassa, jossa tuomitaan vieraiksi tulkitut kasvi- ja eläinlajit hävitettäviksi. Sillä tavalla tuhotaan metsän kehitystä.

Eelis Pulkkinen

geologi, eläkkeellä

Leave a Comment