50 vuotta sitten: Pastellimaalauksia ja ikoneja taideriihessä

vanha vuosikerta, Aune Koppanen
Näyttelyriihi on kaksikerroksinen. Aune Koppanen ja vieressä työ ”Maijan ja Aaretin kesäpaikka” riihen parvessa.

Vuoden tauon jälkeen on Aune Koppasen töitä jälleen näytteillä Suomaseman Kellosalmen taideriihessä. Pastellimaalausten lisäksi on esillä Aino Koppasen viime kesänä alkaneen harrastuksen, ikonimaalauksen tuotoksia. Ikonitöitä on riihessä näytteillä myös Isä-Robertin tuotannosta.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta. 

Tällä kertaa on siten näytteillä kaikkiaan 45 työtä, näistä Aune Koppaselta 14 pastelli- ja 16 ikonimaalausta, Isä-Robertilta on mukana 15 ikonia.

Aune Koppasen pastellitöiden aiheet ovat peräisin luonnosta, pääasiallisesti kukkamaailmasta. Pisteytyksestä Aune Koppanen on löytänyt oman tekniikkansa, jolla välittää ehkä kauankin mielessä kypsyneet aiheet kokonaisuudeksi paperille.

Työskentelytavastaan Aune Koppanen kertookin, että tavallisesti aiheet saattavat kypsyä mielessä pitkän aikaa tullakseen kerran kypsiksi hahmottelua ja maalausta varten. Kaikki näytteillä olevat työt ovatkin ehjiä kokonaisuuksia, joita katselemassa mielellään viipyy.

Myös ikonimaalaus tuntuu sopivan Aune Koppasen tyyliin. Ikoniharrastus alkoi viime kesänä Kuhmalahden ikonimaalausleirillä. Lähin opettaja on ollut Isä-Robert, jonka töitä nyt on myös riihessä. Hän toimii Espoossa sijaitsevassa Ekumeenisessa Keskuksessa, jossa pidetään myös kaksi viikkoa kestäviä ikonimaalausleirejä.

Syntyperältään Isä-Robert on alankomaalainen, Suomeen hän on saapunut viime sodan jälkeen. Ortodoksiseen uskonelämään erottamattomasti liittyviä kuvateoksia, ikoneja hän on maalannut vuodesta 1937 lähtien. Hänen, kuten Aune Koppasenkin ikonit on tehty munatemperamenetelmällä, jonka ansiosta teosten värit säilyvät vuosisatoja muuttumattomina.

vanha vuosikerta, Aune Koppanen
Isä-Robert taustanaan riihen seinälle ripustetut ikonit.

Ammatiltaan Aune Koppanen on kotiteollisuusopettaja ja hän on Tampereen kaupungin palveluksessa. Maalausta Aune Koppanen on harrastanut kouluvuosista lähtien. Ensimmäinen näyttely hänellä oli Tampereella vuonna 1969, seuraava pidettiin Porissa ja kolmas oma näyttely hänellä oli kotoisissa maisemissa täällä Kellosalmen riihessä toissakesänä.

Harrastustaan Aune Koppanen ei aio jättää vastaisuudessakaan, vaikka usein ansiotyö tuntuukin vievän aivan liian paljon aikaa mieliharrastukselta.

Tiistain avajaistilaisuudessa esitti kukkatervehdyksen Oriveden kunnan puolesta kunnanvaltuuston puheenjohtaja Teuvo Viskari. Muistattehan miten Kellosalmen riihelle pääsee. Tämä Koppasen tilalla oleva näyttelyriihihän sijaitsee Suomasemassa lähellä Hevossaarta, matkaa näyttelyriihelle kertyy Suomaseman tienhaarasta noin kymmenen kilometriä. Tienreunassa olevia viittoja seuraamalla sinne osaa helposti.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 14.6.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment