50 vuotta sitten: Taidetta Kallenautiossa

Juupajoki-Seuran puheenjohtaja, herastuomari Lauri Ylä-Lyly ripustamassa Teittisen sisarusten valokuvasuurennusta Kallenaution Kievarin Asunnan huoneen seinälle.

Juupajoen taidetapahtuma avattiin torstaina kesäkuun 15 päivänä Kallenaution Kievarissa.

Aluksi paljastettiin Kievarin Asunnan huoneessa Teittisen sisarusten, Pentti, Liisa ja Seppo Teittisen valokuvasuurennukset. Juupajoki-Seura haluaa näin esittää suuret kiitoksensa heille, Teittisen sisaruksille, jotka v. 1955 lahjoittivat Kallenaution Kievarin Juupajoki-Seuralle, mainitsi seuran puheenjohtaja, herastuomari Lauri Ylä-Lyly puheessaan.

Taidetapahtuman avasi Juupajoen kunnan taideasiamies Kauko Kalliomäki. Hän esitti aluksi kiitokset Juupajoki-Seuralle, joka luovuttamalla Kievarin näyttelytiloiksi oli tehnyt mahdolliseksi järjestää tällaisen juupajokelaisten taiteenharrastajien oman näyttelyn. Mukana on kahdeksan juupajokelaista ja heiltä on täällä Kievarin päärakennuksessa ja Hollituvassa esillä yhteensä 70 työtä, jotka nyt on kaiken kansan nähtävissä. Hän esitti myös kiitokset Kievarin emännälle Eila Tuomelle avustuksesta näyttelyn pystyttämisessä.

Juupajoen taidetapahtumassa on esillä töitä seuraavilta: veistoksia Kauko Kalliomäeltä, Eino Telkältä ja Kauko Lyhteilältä, akvarelleja on jo vanhastaan tunnetulta, mutta nuorelta taiteilijalta Timo Musturilta. Öljyväritöitä ovat näyttelyyn tuoneet Eero Sahra, Kauko Hakala ja Paavo Lehtinen. Erikoislaatuiset huonekalut, pöytä ja keinutuoli ovat Esko Moision käsialaa.

Harva taidenäyttely maassamme saa niin runsaan katsojajoukon kuin tämä Kallenautiossa nyt avattu näyttely, sillä onhan Kievarin kävijämäärä tuhansia. Jo avajaisten aikaan oli linja-autollinen itävaltalaisia juupajokelaisten taidetta katsomassa.

Juupajoen taidetapahtuman taiteilijoita Kievarin pihalla. Vas. Timo Musturi, Esko Moisio, Eero Sahra, Kauko Kalliomäki ja Kauko Hakala.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 22.6.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment