Parvelan Retu voitti suomenhevosten Derbyn suorastaan ylivoimaisesti

Parvelan Retu Killerillä
Hannu Torvinen ohjasti Parvelan Retun suomenhevosten Derbyn voittoon Jyväskylän Killerillä. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

Parvelan Retun menestysputki jatkui lauantaina Jyväskylän Killerillä. Tuomisina kotiin Eräjärvelle oli suomenhevosten Derbyn voitto ja 45 000 euron palkintorahat.

Retu otti voiton selvällä erolla tässä viisivuotiaiden suomenhevosravureiden ikäluokkakilpailussa. Lähtökiihdytys oli rauhallinen, mutta ohjastaja Hannu Torvinen vei Retun keulapaikalle noin 500 metrin jälkeen. Sen jälkeen voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Petri Laineen valmentaman oriin voittoaika oli 24,6a/2140 metriä.

Derby-finaalista joutui jäämään torstaina pois karsintavoittaja Mitori, mikä tiesi sitä, että Parvelan Retu joutui finaalissa siirtymään ykkösradalle. Retu on langennut urallaan muutaman kerran lähtölaukalle, joten väärä askellaji olisi ollut sisäradalla tukala paikka.

– Lähtöpaikan vaihdos ei minua huolettanut. Minä olen oman työni tehnyt ja minulla on ammattimies täällä rattailla, ja kaikki meni tänään hienosti, Laine kiitteli Torvisen ajosuoritusta voittajahaastattelussa.

Mitään epävarmuutta ei huomannut myöskään ohjastaja ykkösradalta lähdettäessä.

– Kiihdytettiin suoraan siitä ja päästiin toiselle. Sen jälkeen oli selvää, että koitetaan pitää latu auki ja katsotaan ettei törmätä mihinkään, Torvinen kertasi lähdön tapahtumia.

Ensi kaudella jo avoimiin lähtöihin

Laine ei yllättynyt voitosta. Ykköspaikka tuli niin selvällä erolla, kuin oli syytä odottaa viime aikojen menestyksen pohjalta. Lähtöradan muutos ei heikentänyt ennustetta.

– Lähtö ei ole Retulle mitenkään kriittinen asia. Se kyllä menee keulille paikasta kuin paikasta, Laine kehui.

Viime syksyn Kriterium-voitto oli rahallisesti arvokkaampi, mutta derby on tärkein mittelö juuri viisivuotiaille hevosille. Voitto käytännössä kruunasi Retun ikäluokkavaiheen, kun ensi kaudella on edessä jo osallistuminen avoimiin lähtöihin. Myös joitakin kuusivuotiaiden lähtöjä on luvassa.

Siirtyminen avoimiin lähtöihin ei ole aivan pieni hyppäys, sillä vastus kovenee. Heti alkuun ei ole kuitenkaan pakko ajaa maan kärkihevosia vastaan. Retulle voidaan valita sopivan tasoisia lähtöjä, jotta totuttelu uran uuteen vaiheeseen menisi sujuvasti.

– Ensi vuosi on jonkinasteinen välivuosi, kun ajamme Retua sisään avoimiin lähtöihin. Tavoittelemme sitä, että joka lähdössä ei ole tarpeen yrittää saada hevosesta heti kaikkea irti.

Retu on ollut ikäistensä joukossa niin vahva, että se ei ole joutunut vielä antamaan kaikkeaan. Ensi vuonna alkaa tulla esille, mihin Retu todella pystyy.

– Menestys ei jää jää ainakaan vauhdista kiinni, mutta vauhtikestävyyden rajat voivat tulla ainakin aluksi vastaan. Kilpakumppaneina on kovissa lähdöissä rutinoituja hevosia.

Laine ei suunnittele Retun valmennukseen merkittäviä muutoksia. Ensi talvi on varattu peruskunnon rakentamiselle pitkillä ja rauhallisilla lenkeillä. Kisakautta kohden on tarkoitus mennä sopivan maltillisesti.

– Haluamme välttää sitä, että Retu joutuisi liian tiukoille liian aikaisin. Se voisi tuoda takapakkia aikanaan, kun ikävuosia kertyy enemmän. Toisaalta Retulla riittää juoksuhaluja niin, että harjoittelussa pitää usein hillitä sen menoa. Mutta se on tietysti hienoa, että Retu tykkää mennä lujaa.

Lue myös:

Parvelan Retu palvellut ahkerasti tammoja – Seinäjoelta tuli tärkeä voitto ja kauden pääkilpailu pian edessä

Edit 24.8.2020 Juha Jäntti: Lisätty Petri Laineen haastatteluosuus.

Leave a Comment