Ruoka kuljetettu Helsingistä vuoden

Kilpailutuksen hoiti Kotitori integraattori osana laajempaa kokonaisuutta.

— Tosin vain Tampereella noin 120 ateriaa tulee Kotitorin kautta. Meillä on Oriveden 45 asiakkaan kanssa tehty suoraan sopimukset, sanoo ateriapalvelujen johtaja Teija Harjumäki Mainio Vireestä.

Hän toteaa Orivedellä kaiken sujuneen hyvin, eikä keväällä pidetyssä asiakastyytyväisyyskyselyssäkään mitään erityistä tullut esille.

— Kaikkeen ei tietenkään voi taipua, mitä asiakas haluaa. Jos on tyytymättömyyttä, kannattaa ottaa yhteyttä, Harjumäki rohkaisee.

Palautetta voi antaa asiakaspalvelunumeroon 020 581 3660.

Ruoka Orivedelle toimitetaan kylmäpakattuna Helsingistä tiistaisin ja torstaisin kello 9—14. Se myös valmistetaan pääkaupungissa pääosin kotimaisista raaka-aineista. Rasiat kestävät lämmityksen 100-asteisesa uunissa.

Kun kuljetukset vuosi sitten alkoivat Orivedellä, tavoitteena oli hankkia yksi ja sama ateriakuljettaja — ja vieläpä mahdollisesti lähempää.

— Ihannehan tuo olisi, mutta tähän ei ole päästy. Pyrkimys tähän yhä on. Nyt kaksi kuljettajaa vuorottelevat.

Välillä tulee tilanteita, joissa ensiapukoulutuksen saanut kuljettaja näkee asiakkaan voinnissa tapahtuneen muutoksen. Hän ilmoittaa havainnoistaan kotihoidolle tai omaisille. Tarvittaessa autetaan myös pakkausten avaamisessa.

— Mitään tiettyä aikaa sille, kauanko kuski voi viipyä asiakkaan luona, ei ole. Yksi haluaa vain ruoan, toinen vähän jutellakin.

Harjumäen mukaan keskusta-alueilla voi tunnissa käydä keskimäärin 10 asiakkaan luona. Suurin osa ruoan saajista on yksin asuvia ikäihmisiä.

Oriveden kotihoidon vastaavan sairaanhoitajan Sari Aallon mukaan Mainio Vireeltä tulee kaikki, mitä on tilattu. Muutama ylimääräinenkin ruoka on mukana.

— Alun epäluuloisuuden jälkeen en ole kuullut mitään kielteistä. Aluksi monilla oli harhaluulo, että ruoka tulee pakastettuna. Toisille lämmitetään ateria, toiset lämmittävät itse.

Osalla kotihoito käy kerran viikossa, toisilla kerran päivässä tai vaikka 5 kertaa päivässä.

Palvelutalosäätiö hoiti lämpimien ruokien toimittamisen yli 20 vuoden ajan, vuodesta 1994 joka arkipäivä. Tampereen kaupungin kilpailutukseen palvelutalosäätiö ei reilu vuosi sitten päässyt puutteellisen kaluston eikä vajavaisen kylmäkuljetusketjun takia.

Suunnittelupäällikkö Virva Palomäki Tampereen kaupungilta totesi tuolloin, että kaikille ateriapalvelun kaupungin tukipalveluna saaville pitää olla samansisältöinen palvelu Tampere—Orivesi-yhteistoiminta-alueella.

Vanhassa mallissa Oriveden kaupunki maksoi osan ateriapalvelun kuljetuskustannuksista palvelutalosäätiölle, jolloin asiakas maksoi pelkästä ateriasta.

Kati Pääkkönen

Yli 20 vuotta ateriapalvelusta huolehtinut palvelutalosäätiö ei enää täyttänytkään Tampereen kaupungin kriteerejä palvelulle. Kun ruoka vielä reilu vuosi sitten tuotiin kotiin lämpimänä läheltä joka arkipäivä, nyt se tuodaan kylmänä kaukaa kahdesti viikossa.

— Kyllä me olemme antaneet palautetta Tampereelle. Kun seuraava kilpailutus tulee, sen pitää olla pilkottu osiin ja mahdollistaa osatarjousten antaminen, Oriveden kaupungin hallintojohtaja Tuija Peurala toteaa.

Peuralan mielestä paikallisten yksityisten toimijoiden pitäisi olla vahvasti tässä mukana.

Vaikka järjestämisvastuu onkin annettu Tampereelle, Oriveden kaupungin virkamiesten pitää jatkossa saada tarkempaa tietoa siitä, kun kilpailutusta aletaan valmistella.

— Yksi kriteeri on säästönäkökulma. Kustannuksia on saatukin pienemmiksi. Tehokkuus ja taloudellisuus ovat yksi tekijä, Peurala myöntää.

Sopimus on voimassa 4 vuotta sisältäen 2 vuoden option. Sopimuskausi alkoi toissasyksynä. Tosin vuoden 2019 alusta maakunta vastaa näistäkin tukipalveluista ja tekee seuraavan kilpailutuksen.

Eikö kilpailutuksen kriteereihin voi paikallisesti vaikuttaa mitenkään, asiakasohjauspäällikkö Kaisa Taimi Tampereen kaupungilta?

— Kaupunki päättää palvelun tuottamisen ehdot, tavat sekä asettaa laatuvaatimukset, jotka tukipalvelutuottajien tulee täyttää. Kotitori kilpailuttaa tuottajat kaupungin asettamien vaatimusten mukaan.

Tampere ulkoisti kilpailutuksen Kotitori integraattorille, jossa Mawell Care vastaa tuottajapalvelusta Kotitorille.

Palvelutalosäätiön hallituksen puheenjohtaja Markku Kallio toteaa 25 000 aterian tippumisen vuositasolla olleen kova paukku. Liikevaihto on ainakin puolittunut. Viime kesänä Tampere lisäksi irtisanoi sopimuksen aterioiden toimittamisesta Onninkodille. Sinnekin toimitettiin useita satoja aterioita kuukausittain.

— Jouduimme vuosi sitten irtisanomaan heti kaksi aterioiden kuljettajaa ja lisäksi myöhemmin keittiöltä kaksi lisää. Ateriat sunnuntailta on jouduttu lopettamaan, Markku Kallio harmittelee.

Jouduimme vuosi sitten irtisanomaan heti kaksi aterioiden kuljettajaa ja lisäksi myöhemmin keittiöltä kaksi lisää.

Järjen häivä — onko sitä?

Maalaisjärjellä ajateltuna tuntuu pöhköltä, ettei yli 20 vuotta hyvin toiminut paikallinen ateriatoimittaja enää saanut jatkaa vuosi sitten. Yhtä pöhköltä tuntuu, ettei suoralta kädeltä osata vastata, miksi juuri helsinkiläinen Mainio Vire voitti ja täytti kilpailutuksen kriteerit.

Siltä löytyvät kaiketi ainakin hyvä kalusto ja moitteeton kylmäkuljetusketju. Näissä oli toivomisen varaa palvelutalosäätiöllä — niin paljon, ettei se edes päässyt mukaan kilpailutukseen reilu vuosi sitten. Kaikki kuitenkin sujui, ja ruoan saaja oli tyytyväinen.

Kun kuuntelee asianosaisia, myös Mainio Vire on hoitanut hommansa hyvin Orivedellä, ei siinä mitään. Siitäkin huolimatta, että kylmäpakattu ruoka saapuu Orivedelle pääkaupungista kahdesti viikossa, kun aiempina vuosina ruoan sai lämpimänä joka arkipäivä. Ikäihmisenä minua ainakin risoisi ja kunnolla.

Onhan sekin suorastaan noloa, ettei Orivedellä edes kunnolla tiedetty kilpailutuksen olevan menossa. Hintalappukin tuntui olevan hämärän peitossa niin täällä kuin Tampereella.

Avoimuutta lisää peliin, ettei taas yllätytä, kun jostakin tukipalvelusta ollaan valmistelemassa kilpailutusta. Tampereella muuten suurimman osan ruoat kotiin tuottaa Tampereen Voimia, ei Mainio Vire.

Monimutkaiselta tuntuu myös kuvio, jossa Tampere kilpailuttaa ja sitten ulkoistaa kilpailutuksen Kotitori integraattorille, jossa Mawell Care vastaa tuottajapalvelusta Kotitorille. Mainio Vireen kilpailutuksen järjestämisestä esimerkiksi maksettiin Mawell Carelle 25 000 euroa. Ei mikään pikkusumma.

Kiinnostavia yksityiskohtia löytyy Mainio Vireestäkin, jonka pääomistaja vuonna 2011 oli brittiläinen sijoitusyhtiö HgCapital LLP. Tänä vuonna Mehiläinen osti Mainio Vireen ja siitä tuli osa Mehiläinen-konsernijättiä.

Mehiläisen verosuunnittelu takavuosilta on ollut osin karua. Muutamia vuosiahan sitten kävi ilmi, että Mehiläinen oli maksanut noin 40 miljoonan tuloksestaan vain alle prosentin verran veroja Suomeen.

Sittemmin yksityiset terveys- ja hoiva-alan konsernit ovat joutuneet hivenen tarkempaan syyniin, eikä suotta.

Kati Pääkkönen

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?