Ystävämme Esko on poissa

Esko Anttila, monivuotinen Oriveden Teatterin näyttelijä ja lavastemies nukkui ikiuneen 3. heinäkuuta 76 vuoden iässä.

Esko oli ammatiltaan kirvesmies ja metsuri ja harjoitti näitä ammatteja syntymäpitäjässään Ylivieskassa. Eläkkeelle jäätyään 24 vuotta sitten hän muutti Orivedelle puolisonsa Annikin kanssa.

Oriveden teatterissa oli 1997 valmistumassa orivesiläisen kirjoittajan Kaija Ekebomin näytelmä Leppähammas, johon tarvittiin useita jo aikuisiässä olevia näyttelijöitä.

Jotkut näytelmäuransa täällä aloittaneet olivat mukana myöhemminkin näytelmissä, mutta Esko innostui touhustamme niin, että oli mukana joka vuosi. Hän näytteli monia rooleja ja teki lavasteita. Viimeisen kerran Esko esiintyi näyttämöllä 2014 Tukkijoella-näytelmässä esittäen talonisäntä Pietolaa.

Sen jälkeen sairaus rajoitti innokkaan teatterilaisen liikkumista, mutta katsomon puolella hän viihtyi loppuun asti.

Monet kesät Esko kävi meillä juhannuksen jälkeen tekemässä vastoja. Hän taisi vastanteon, jossa kahvan sidekin on koivuvitsaa. Oli mielenkiintoista seurata Eskon taitavaa kädentyötä. Niinpä Eskolla ja Annikilla riitti vastoja koko seuraavaksi talveksi.

Nyt kun näytelmäharjoitukset taas alkavat, on joukostamme valitettavasti pois kaksi erittäin pidettyä ystäväämme, Esko ja Jukka. Heitä lämmöllä muistamme.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?