Veroäyri on kohtalonkysymys

Pentti Anttila

Kalle Uotila avasi viime syksynä Oriveden kaupunginvaltuustossa kysymyksen, voitaisiinko kunnallisveroa laskea. Uotila oli oikealla asialla, väkiluku on vähentynyt ja aiheuttanut osaltaan verotulojen menetystä.

Perheet, jotka suunnittelevat muuttoa Orivedelle, iskevät heti kättelyssä silmänsä kunnan veroäyriin. Samoin täällä muutaman vuoden asuneet, saattavat pelkästään verojen takia muuttaa pois. Me vuosikymmeniä Orivedellä asuneet emme säikähdä veroäyrin korotuksia.

Kunnan tulojen ja menojen on oltava tasapainossa. Tämä on syytä muistaa ja toimia sen mukaan.

Nämä asiat ovat yhtäläiset niin yrittäjille kuin kunnille. Kun yrityksen tulot eivät riitä toiminnan pyörittämiseen, vähennetään väkeä. Näitä toimia olemme tv:ssä nähneet vuosi toisensa jälkeen. Näin on tehtävä myös kuntien kohdalla.

Kunnallisveroa alennettiin viime vuoden loppupuolella neljännesprosentti, vaikka kaikille oli tiedossa, että kunnan taloudessa on päättyneen vuoden jälkeen suuri miinus! Onpa typerää toimintaa. Ensin on saatava vähennettyä kunnan menoja ja vasta sen jälkeen voidaan alentaa veroja.

Otetaanpa esimerkki erään kunnan tositapahtumista. Suunnilleen Oriveden kokoinen Karkkilan kunta joutui taloudellisiin vaikeuksiin 1990-luvulla. Raskaassa velkalastissa elänyt kunta koitti hoitaa taloutta veronkorotuksilla. Tämä tie oli jo kuljettu loppuun asti. Eri vaiheiden jälkeen oli pakko todeta, että kunnan työntekijämäärää on vähennettävä tuntuvasti. Näin tehtiin ja vaikeiden taivalten jälkeen saatiin vähin erin kunnan talous tasapainoon.

Ajatteletko, ettei tästä mitään tule — kunnan työntekijämäärää ei voida vähentää. Jos missä, niin kunnan rakenteissa on lähes aina väljää. Enemmän tai vähemmän, jos vertaillaan yrityksiin. Työntekijämäärää on helppo lisätä, mutta järkevä vähennys vaatii tekoja. Nyt on valtuuston annettava kaikki tukensa kaupunginjohtajalle.

Otetaanpa esimerkki yritysmaailmasta, Oriveden Sanomista. Muutama vuosi sitten sanomalehtien verotusta kiristettiin, ja se heikensi yrityksen taloutta. Hallitus pani töpinäksi. Tehtiin järkevä muutos, ja nyt lehti tulee kerran viikossa entistä ehompana.

Kuka tai ketkä innostuivat ihmelapsen pestaamisesta kunnan palvelukseen? Puskaradio kertoi, että työ on määräaikainen, puoli vuotta. Oriveden Sanomien haastattelussa kerrottiin määräajan olevan kaksi vuotta ja neljä kuukautta! Uusi tulokas kertoi, että hän haluaa jatkaa määräajan jälkeen edelleen.

Aika näyttää sitten, miten elinvoimainen tämä elinvoimapäällikkö on. Kun palkan päälle tulevat sosiaalikulut, on murhemielin ihmeteltävä tällaista huuhaa touhua.

Sota on julmaa ja ratsuväki raakaa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?