Suunnistajat etsivät yösijaa rastiviikolle

Tampereella järjestetään 10.—15. heinäkuuta kuusi päivää kestävä Fin5-rastiviikko ja sen yhteydessä JWOC, nuorten suunnistuksen MM-kisat. Kansainvälisen huipputapahtuman yhtäaikaisuus ja Tampereen seudun vetovoima moninaisine oheistoimintavaihtoehtoineen ennustaa tapahtumalle kaikkien aikojen osallistujamäärää.

Järjestävän seuran Kooveen tavoite onkin 58000 päiväosallistujaa ja yhteensä yli 258000 suoritusta viikon viidessä osakilpailussa. Tavoitteen saavuttamisessa on jo tässä vaiheessa yksi suuri haaste, jossa järjestäjä kääntää katseensa seutukunnan asukkaisiin; miten ja mihin majoitetaan kisavieraat koko viikoksi?

Suunnistajien keskuudessa yksityinen ”mökkilaina” ja huokean hinnan yhteismajoitus ovat normaaleja käytäntöjä. Kainuun Rastiviikot on jo vuosien ajan onnistuneesti välittänyt erilaisia majoitusvaihtoehtoja paikallisilta asukkailta osallistujille. Puolankalainen Väisäsen perhe on useasti kisojen sattuessa lähiseuduille vuokrannut mökkinsä tai kotinsa osallistujille.

— Suunnistajat ovat ihan omanlaistaan, ihanaa joukkoa. Ikinä ei ole ollut mitään ongelmia, muistelee perheen äiti Outi Väisänen.

— Yleensä olemme saaneet huushollin takaisin siistimmässä kunnossa kuin mitä annettaessa, hän naurahtaa ja suostuu epäröimättä suosittelemaan majoituspalvelua.

Vaikka tapahtumaan on vielä kuukausia matkaa, ovat osallistujat jo nyt aloittaneet majoituksen metsästämisen. Suosituin majoitusmuoto on mökin, kokonaisen asuintalon tai huoneiston vuokraaminen koko viikoksi suunnistavan perheen käyttöön.

Tuija Helminen, joka hoitaa majoitusvälitystä, on jo kesän aikana kiertänyt pitkin maakuntaa tekemässä majoitussopimuksia paikallisten kanssa.

— Henkilökohtainen käynti vie toki aikaa, mutta kasvotusten saamme sovittua myös sellaisia asioita, joita pelkällä nettilomakkeen täyttämisellä ei edes välttämättä osaa huomioida, kertoo Helminen.

Ainoa rajoitus, jonka järjestäjä majoitusvaihtoehdolle asettaa, on sen sijainti. Toisin kuin yleensä, suunnistuskisoissa kaikkein lähimmät majoitusvaihtoehdot eivät käy.

Kilpailukeskuksina toimivat Viitapohjan ja Särkänperän kylät sekä Pispalan ympäristö on asetettu ennen kisaa kieltoalueeksi, johon osallistujat eivät saa mennä eivätkä näin ollen myöskään majoittua kisan ajaksi.

— Tunnin ajomatkakaan kisa-alueille ei ole vielä pitkä matka osallistujille, joten rohkeasti yhteyttä tännepäin, jos innostutte vuokraamaan kotinne, mökkinne tai vaikka piharakennuksen suunnistajille, vinkkaa Helminen ja vilauttaa käyntikortistaan puhelinnumeroa 0400 727232.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?