Jäätä ja lunta työstettiinKiinassa lainavälineillä

Västilässä asuva Marika Walldén kotiutui sunnuntai-iltana Kiinan Harbinista, missä käytiin maailman suurimmat kansainväliset jään- ja lumenveistokisat. Suomalaisjoukkueeseen kuuluivat Marikan lisäksi hänen poikansa Jesse Törmikoski sekä Reijo Dahlman Västilästä. Lumenveistossa joukueeseen kuului myös itävältalainen Maria Grosnaja.

Menestystä ei herunut, mutta osanottokin oli tällä kertaa eräänlainen voitto, sillä Pariisin ja Shanghain kautta Pohjois-Kiinaan lentäneen joukkueen matkalaukut eivät koskaan saapuneet perille. Niissä olivat lämpimät varavaatteet ulkotyöskentelyyn sekä varta vasten lajiin hankitut erikoistyövälineet. Mutta periksi ei annettu.

— Sen verran tuttuja kilpailupaikalla onneksi oli, että saimme lainaksi työkaluja muilta joukkueilta, YYA-sopimuksen hengessä jopa venäläisiltä, Marika kertoo.

Ensin veistettiin jäätä. Kilpailutöistä oli etukäteen lähetetty järjestäjille suunnitelmat. Suomalaisten olisi tässä poikkeustilanteessa sallittu muuttaa suunnitelmaansa, mutta joukkue ei nähnyt siihen aihetta.

— Aiheet olimme ottaneet Suomen luonnosta. Työhön kuuluivat kansalliseläimet karhu ja joutsen, kasveista kielo ja koivu sekä kansalliskalamme ahven, selvittää Marika hänen ja Reijon veistoksen taustoja.

Siinä karhu pyydystää ahventa, ja kasveista on mukana elementtejä.

Jäänveistoon oli varattu aikaa 3 päivää, mutta suomalaisjoukkue antoi toisille etumatkaa, kun ensimmäinen kilpailupäivä kului varusteiden ja vaatteiden haalimiseen.

— Saatiin se valmiiksi, se oli näissä oloissa pääasia ja maistui meille voitolta, hän tiivistää.

Kilpailut jatkuivat heti lumenveistolla, johon suomalaisjoukkue myös osallistui. Teoksen nimi oli No problem, ja siinä lohikäärme oli juuttunut putkeen. Valmiiksi tuli tämäkin teos lainavälineillä.

— Kun sunnuntaina lähdimme kotimatkalle, ei matkatavaroistamme ollut vieläkään mitään tietoa. Täytyy toivoa, että ne vielä ilmestyvät kotiovelle. Vakuutuskaan ei tässä tapauksessa menetystä kattaisi, sillä joukossa on harvinaisempia erikoistyökaluja, joiden arvo on suuri, Marika Walldén kertoo.

Hän itse osallistui tähän Ice and Snow -tapahtumaan jo kolmatta kertaa, Jessellä oli toinen osallistuminen, ja Reijo Dahlman oli ensikertalainen.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?