Lupasotku toi pattitilanteen

— Päätös tuli tuolloin täytenä ylllätyksenä. Emme kuitenkaan ole saaneet selkeää ratkaisua tai menettelyohjetta mistään koko aikana, sanoo Mänttä-Vilppulan tilaajajohtaja Saara Rauhala.

Mänttä-Vilppulan kaupungin ollessa järjestämisvastussa ja Pihlajalinna Terveyden tuottaessa palvelut Juupajoen kunta vastaa vanhainkodin tiloista.

Vaikka Avin valvontakäynnillä vuonna 2014 Juupakodin tilat vielä todettiin hyviksi, Valviran mukaan tilat eivät sovellu yksityiseen palvelutuotantoon. Ristiriita syntyy, koska Avi ja Valvira mieltävät toiminnan yksityiseksi, Juupajoki ja Mänttä-Vilppula kunnalliseksi toiminnaksi.

— Kummallisuus tulee siitä, ettei kunnalliselle asumisyksikölle ole käytännössä juuri mitään vaatimuksia. Kun Avi katsoo, ettei tämä ole kunnallista toimintaa, tulee heti sanomista, Rauhala hämmästelee.

Juupajoen kunnanjohtaja Pirkko Lindström ja tilaajajohtaja Saara Rauhala kävivät muun muassa maaliskuussa 2016 neuvottelemassa Avin ja Valviran edustajien kanssa. Silloin oli jo tehty päätös ryhtyä saneeraamaan Juupakotia tehostetun palveluasumisen yksiköksi.

— Kysyimme mahdollisuutta saada väliaikainen toimilupa, muttei Valvirassa tunneta sellaista käsitettä, Rauhala sano.

Tänä vuonna Juupakodin saneeraus on 8508000 euron kustannusarviollaan kunnan isoin investointi. Aran avustusta tähän hyvin todennäköisesti saadaan ainakin 2708000 euroa. Remontti alkaa kevään mittaan.

Viime vuoden marraskuussa kaksikko kävi taas keskustelua Avin ja Valviran kanssa. Valviran edustaja esitti aiemmin, että heidän käsityksensä mukaan vanhainkodin vastuullinen hoitaja tai koko henkilökunta siirtyy Mänttä-Vilppulaan siihen saakka, kunnes remontti valmistuu. Tämä tarkoittaisi 15 henkilön työnantajan siirtoa. Mitään konkreettista päätöstä tästä ei ole saatu.

— Tämän tulkinnan mukaan toimintaa siis saisi pyörittää, jos henkilökunta olisi kaupungin palveluksessa. Miten tilat yhtäkkiä alkavat tällä päätöksellä kelvata, vaikka mikään niissä ei heti muutukaan? Rauhala ihmettelee.

Juupajoki, Mänttä-Vilppula ja Pihlajalinna ovat pyynnöstä antaneet Aville useita selvityksiä.

Hullunkurisen tilanteesta tekee juuri se, että jos toiminta olisi kunnallista, sillä olisi lupa. Mutta yksityisellä palveluntuottajalla eli Pihlajalinnalla sitä ei ole.

Koska selkeä ohjeistus puuttuu, ei oviakaan voi Juupakodilla sulkea. Tilojen siisteyskin on pysynyt yhtä hyvänä yksityisen tuottajan siellä toimiesssa.

— Kun Sarahelmi muutama kuukausi sitten valmistui, se täyttyi heti. Spekulaatiot Juupakodin asukkaiden sinne siirtämisestä ovat turhia, Saara Rauhala sanoo.

Kati Pääkkönen

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastajan Riitta Heinosen mukaan sellaista kuin väliaikainen toimilupa ei tunneta nykyisessä lainsäädännössä. Tosin tulevaisuudessa lainsäädäntö tältä osin voi muuttuakin. Jo hakuhetkellä kyseisen toiminnan on kuitenkin vastattava lakia.

Heinonen korostaa, ettei mitään saa aloittaa ennen kuin on lupa. Kun sosiaali- ja terveysalan lupaviranomainen Valvira hylkäsi Pihlajalinna Terveys Oy:n toimilupahakemuksen 27.2.2015, tuolla tiellä ei olisi saanut jatkaa.

— Tuolloin olisi pitänyt peruuttaa. Hylky tarkoittaa ostopalvelun purkautumista. Kunta ei voi ryhtyä lupaviranomaiseksi, Heinonen sanoo.

Kunnassa ryhdyttiin heti toimiin ja päätettiin ryhtyä saneeraamaan vanhainkotia. Eikö tämä voida nähdä niin sanotusti lieventäväksi asianhaaraksi?

— Siihen asti, kunnes asia on hoidettu kuntoon, pitää olla joku toinen tapa. Vaihtoehto on kunnallinen yksikkö siten, että kunta itse hoitaa omana tuotantona.

Heinonen myöntää, että yksityiset palveluntuottajat ovat kunnallisia toimijoita tarkemmassa syynissä. Valviran mukaan Juupakoti ei vastaa yksityisen sosiaalipalvelulain edellytyksiä — ei siitäkään huolimatta, että Avi teki tarkastuksen Juupakotiin 20. helmikuuta 2014. Silloin se selvisi puhtain paperein, mutta olikin vielä kunnallinen yksikkö.

— Kulloinenkin laki velvoittaa. Ymmärrän toki, että tulkinta ja arviointi ovat haastavia.

Heinosen mukaan tästä voi oppia ainakin sen, että yksityinen palveluntuottaja hankkii ennakkoon luvan.

Jos Juupakoti olisi heti ollut Valviran edellyttämässä kunnossa, lupa olisi herunut.

— Mutta siihen asti pitää toimia vanhalla tavalla ja odottaa, kunnes tilat ovat sellaiset, että lupa heruu.

Avi antaa asiassa päätöksen tammikuun loppuun mennessä.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?