Aurinkolasien ruskeat linssit erottelevat parhaiten yksityiskohtia, kellertävät sopivat hämärässä ajamiseen

Sanna Tuomaala (vas.) rakastaa kellertävälinssisiä ajolasejaan, jotka terävöittävät hämärässä näkemistä ja estävät ikäviä heijastuksia tai ajovalojen häikäisyä, mutta oikein kirkkaalla säällä hänkin vaihtaa nenälle tummat aurinkolasit. Leeni Mäkelä (oik.) puolestaan sanoo, että linsseissä värillä on väliä ja kaarevuudesta hyötyä. Kuva: Anne Kotipuro

Kun kevätaurinko satunnaisesti ilmestyy näkyville, kaivaa moni kuljettaja aurinkolasit esiin. Nekään eivät saa olla naarmuiset tai likaiset. Monessa autossa onkin aurinkolaseille oma näppärä paikkansa, jolloin ne eivät pyöri pitkin autoa naarmuttumassa.

Onko väliä, minkälaisia aurinkolaseja liikenteessä käyttää, optikko Leeni Mäkelä Oriveden Synsamilta?

– Tärkeää on kehyksen hyvä istuvuus, että niitä on mukava pitää päässä ja kokoa on riittävästi, mikä takaa laajan näkökentän. Kehyksen kaarevuudesta on tässä hyötyä. Paksut aisat eivät myöskään saisi peittää näkökenttää sivuille päin, Leeni Mäkelä muistuttaa.

Entäs linssien väri? Mäkelä suosittelee erityisesti ruskean ja punertavan sävyisiä, sillä ne auttavat erottamaan yksityiskohtia liikenteessä, eivätkä toisaalta tunnu liian tummilta esimerkiksi parkkihalliin tai tunneliin ajettaessa. Kontrastia parantavien ruskeiden linssien läpi havaitsee paremmin esimerkiksi lumihangen muotoja tai tien reunaa.

– Ja polarisoidusta aurinkolasilinssistä on paljon iloa märästä tai jäisestä tienpinnasta heijastuvan vaakasuoran kiillon poistamisessa. Toisaalta kannattaa muistaa, että polarisaatio vaikuttaa hieman syvyysnäkemiseen. Esimerkiksi epätasaisessa maastossa vaikkapa pyörän satulassa siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä, Mäkelä jatkaa.

Ajaessa tarvitaan tarkkaa näköä, eli taittovirheet on syytä korjata ja itselle hiottuja laseja käyttää ajaessa, vaikka ajokortissa ei niin vaadittaisikaan. Myös laadukas heijastuksenpoistokäsittely linssissä auttaa niin kirkkaalla kuin hämärässäkin.

Optikkoliikkeen henkilökunta kyselee mielellään, mihin käyttöön aurinkolasit tulevat, sillä moniteholinssejäkin on erityisesti autoilijoille. Niissä on optimoitu laaja kaukonäkökenttä, mistä on hyötyä varsinkin ammattiautoilijoille.

– Ja jos puhutaan ajamisesta kaikkina vuorokaudenaikoina, niin hämäräajoon erinomainen vaihtoehto on kellertävä linssi. Se terävöittää näkemistä ja estää häiritsevät heijasteet vastaantulevien autojen valoista sekä katuvaloista. Väristä on paljon hyötyä, vaikkei tarvitsisikaan voimakkuuksia, lisää vierestä liikevastaava Sanna Tuomaala.

Sen sijaan valossa tummuvista laseista ei autossa ole oikeastaan hyötyä, sillä auton tuulilasi blokkaa pois tummumiseen tarvittavan UV-säteilyn, eikä tummumista juuri tapahdu. On toki saatavissa myös extra-tummuva linssi, joka toimii myös autoillessa, auton sisällä ei kuitenkaan täysin tummaksi.

Leave a Comment