Oriveden MAL-hankkeista – kirjoittaja ihmettelee, mitkä asiat puoltavat keskustan junaseisakkeen siirtämistä toiseen paikkaan

Keskustan junaseisake
Keskustan junaseisakkella pysäköintiin varattu alue on riittävä nykyisellään. Kuva: Jukka Nikkilä

On hienoa, että valtio yhdessä kuntien kanssa rahoittaa hankkeita, joita perustellusti paikallisesti voidaan pitää kannatettavina. Varoittaa pitää kuitenkin siitä, että valtion mukana olo hankkeissa johtaa helposti täysin päättömiin, perusteluiltaan huteriin ratkaisuihin.

Saarijärvellä valtatie 13 päätetiin katkaista liikenneympyrällä, kun saatiin EU-rahaa. Nyt ympyrä on päätetty turhana jo purkaa, mutta ei ole ollut rahaa purkuun.

Ihmetellä täytyy lauselmaa MAL-ohjelman esittelyssä Oriveden Sanomissa 29.3.2024. Siinä esitetään mahdollisuutta siirtää keskustan asema nykyiseltä paikaltaan pohjoiseen päin alueelle, jossa asukaskanta harvenee ja rahaa kuitenkin kuluu suunnattomasti. Perusteluita ei ole esitetty muuta kuin sähköistäminen tälle rataosalle. Ne ovat käsittääkseni kokonaan valtion rahoittamia hankkeita.

Tämä nykyinen asema palvelee todella hyvin alueen asukkaita. Se on aikanaan suunniteltu niin keskelle käyttäjiä, kun se vaan voidaan. Kilometrin matkan päässä asemasta on suuri enemmistö taajaman asukkaista. Lähes kaikki kerrostalot tulevat alle kilometrin päähän. Tässä naapurissa on myös paljon sote-työpaikkoja ja heistä osa käyttää tätä asemaa.

Tiestö asemalle on hyvä, kaduista Latokartanontie on yksi kunnan parhaista. Sinne on myös bussin varajärjestelmänä aina silloin tällöin päästävä. Pysäköintiin varattu alue on riittävä nykyisellään. Siisti, toimiva kokonaisuus.

Ihmiset täällä ovat autokansaa ja käyttävät omaa autoa myös Tampereella käydessään. Niin itsekin! Aseman siirrolla saavutettavuutta ei voi parantaa. Polttoaineen hinnan edelleen nousu vie vasta kansaa julkisiin, joista juna on keskustasta keskustaan se ykkönen.

Mikäli tällaisiin hankkeisiin ryhdytään, on siirryttävä tutkitun tiedon käyttöön. Teetetään esimerkiksi jollakin logistiikan opiskelijalla kysely, jossa arvioidaan aseman toimivuutta, saavutettavuutta ja etsitään myös tarvittaessa muita sijaintivaihtoehtoja niille, jotka sitä haluavat.

Olen jo parilta lähialueen asukkaalta kysynyt, mitä mieltä he ovat aseman siirtokaavailusta. Vastaus tuli heiltä heti kielteisenä. Helpompi on puolustaa keskustan nykyistä asemaa kuin perustella uutta, missä se sitten joskus lieneekään, jos järki ei voita.

Jukka Nikkilä

Oriveden Lemmikkikujalta

Keskustan junaseisake
Keskustan junaseisake sijaitsee kirjoittajan mielestä jo nyt hyvällä paikalla. Kuva: Jukka Nikkilä

Leave a Comment