Elinvoimaa rakentamassa: Yrittäjyysopinnot alkamassa Orivedellä, oletko mukana?

Kaisu Paloheimo
Kaisu Paloheimo toimii Orivedellä Tredun ja kaupungin yhteisenä yrityskoordinaattorina.

Yrittäjyys ­­­­— yksinäistä puurtamista ja itsensä tyrkyttämistä, vaiko vapautta ja intohimon valjastusta euroiksi ja ideoiksi? Yrittäjyydellä on monet kasvot ja keinoja yritystoiminnan harjoittamiseen syntyy jatkuvasti lisää. Itselleni suurin hetki nuoria yrittäjiä kohdatessa on nähdä pilke silmissä, kun ideoita sinkoilee ja omaan tekemiseen aletaan uskoa.

Yrittäjyys ja yrittäjämäinen asenne ovat Suomen selkäranka. Muutamia vuosia sitten eräässä näivettyvässä kunnassa joku huikkasi; ”tänne tarvittaisiin nyt joku pellepeloton, joka uskaltaisi lähteä touhuamaan kaikenlaista”. Vaikka yrittäjyyttä tuetaan Suomessa monin tavoin, ovat riskit kaikkien tiedossa. Yrittäjämäistä ajattelua onkin alettu rakentaa useassa kunnassa yrittäjyyspolkuna läpi varhaiskasvatuksen ja kouluasteiden. Tunnetuimpia konsepteja nuorille tarjoavat 4H sekä Nuorten yrittäjyys ja talous NYT.

Mutta, löytyykö rohkeutta ja ajatusta siitä, mistä aloittaa?

Orivedellä on pitkään haaveiltu yrittäjyysopintojen tarjoamisesta toisen asteen opiskelijoille. Tänä keväänä haave on noussut siivilleen, kun Oriveden lukion apulaisrehtori Janne Tilkustenmäki ja Tredun liiketoiminnan lehtori Tea Humppi löysivät toisensa aiheen tiimoilta. Humpilla itsellään on sivutoiminen yritys ja Tilkustenmäelle NYT-konsepti on tuttu edellisestä työpaikastaan. Molempia yhdistää halu tukea nuoria yrittäjiä.

Tilkustenmäki iloitsee, että harvemmin lukioissa on tarjolla kursseja, joissa pääsee tekemään asioita käytännössä, saati tarjotaan mahdollisuus tienata ja saada kilpailukokemusta. Koska palkkatyön tulevaisuus ei ole taattu ja epäsäännölliset työt yleistyvät, yhä useampi työllistää itse itsensä. Oman työnsä myymiseen tähtäävä koulutus on hyvin tervetullutta Orivedelle.

Tea Humppi markkinoi parhaillaan opintoja ykkösvuoden opiskelijoille niin lukiolla kuin Tredun eri koulutusaloilla. Hän uskoo usean tredulaisen valitsevan yrittäjyysopinnot ja lukion kakkoset tavattuaan hän huudahti: ”olipa fiksuja ja reippaita nuoria”! Humppi kertoo, kuinka lukuvuoden aikana on mahdollisuus kokeilla siipiään ja saada tuekseen valmennusta ja verkostoja, joita voi hyödyntää tulevaisuudessa, toimii sitten yrittäjänä tai ei.

Yrittäjyysopintojen kummeiksi on haastettu Oriveden yrittäjiä ja opintojen luentosarjat avautuvat kaikille. Luentojen välissä omia yritysideoita sparraillaan pienryhmissä ja kummien kanssa. Keväällä on mahdollisuus osallistua NYT:n yritysideakisaan ja ryhtyä kesäyrittäjäksi.

Yhä useammalta alalta päädytään nykyään yrittäjäksi. Kielistä tykkäävä lukiolaistyttö ei välttämättä hoksaa, että toimiikin kohta yrittäjänä, kun lähtee lukemaan kielten kääntämistä. Sama koskee ammatillista koulutusta. Äitini neuvoi minua omien opintojeni aikana: Aina kannattaa opiskella kasvatustieteitä, ikinä ei tiedä, koska päätyy opettajaksi.

Saman neuvon annan nyt itse. Ikinä ei tiedä, koska päätyy yrittäjäksi, lähde siis mukaan oppimaan.

Kaisu Paloheimo

Kirjoittaja toimii Orivedellä Tredun ja kaupungin yhteisenä yrityskoordinaattorina.

Kolumnisarjassa kaupungin, yrittäjien ja Tredun edustajat kirjoittavat kulloinkin ajankohtaisista aiheista, joilla seudulle saadaan lisää nostetta ja sitä kuuluisaa elinvoimaa.

Yrittäjyysopinnot tiivistetysti:

  • Oriveden lukion ja Tredun yhteiset yrittäjyysopinnot
  • Ajankohta: syyskuu 2024 – toukokuu 2025
  • Paikka: Tredu, Keskustie 40, Orivesi
  • Opinnot toteutetaan NYTin Vuosi Yrittäjänä -konseptin mukaisesti kakkosvuoden opiskelijoille
  • Toteutus: luennot ja työpajatyöskentely. Aiheina mm. yritysideasta liiketoiminnaksi, markkinointi ja myynti, talous, rahoitus ja vakuutukset.

Leave a Comment