Hengen eväitä: Elämän leipä

Nälkäinen tarvitsee leipää. Elämän nälän tyydyttää vain Elämän leipä.

Synti toi ihmisen sydämeen kuoleman. Synti toi meidän elämäämme katoavaisuuden: tuhon, hävityksen, mätänemisen.

Syntiinlankeemuksen jälkeen ihmiskunta elää synnin, sairauden ja kuoleman varjon laaksossa. Historia on tästä karua ja silmät avaavaa kertomaa. ”Maa tuli täyteen väkivaltaa” (1. Ms. 6:11)

Näin on ja tulee olemaan siihen asti, kunnes Jeesus tulee takaisin.

Synti toi meihin myös syyllisyyden. Henkilökohtaisen vastuun suunnattomasta velastamme Luojamme edessä. Hän ei antanut meille elämää kuluttaaksemme sitä itsekkäästi, eläen itsellemme. Hän loi meidät, jokaisen, Itseään varten.

Hänellä on sinun elämällesi suunnitelma. Sen toteutuminen on elämäsi tarkoitus. Se on elämäsi leipä ja suola.

Moni pakenee tätä vastuutaan yrittämällä unohtaa tai kieltämällä koko asian ja paaduttamalla tuntonsa. Niinpä moni käy huolettomana kohti kuolemaansa, vaikka juuri kuolema on se, joka viimeistään velkoo Pyhän Jumalan saatavat.

Ennen kuolemaa on voimassa armon aika. Kuolemassa aika päättyy.

Kuolemassa ruumis maatuu, palaa takaisin maahan mistä se on otettu. Ei se minnekään katoa. Se vain muuttaa muotoa. Sen jokainen ainesosa on tarkkaan tallessa.

Yhtä vähän kuolleen ihmisen henki lakkaa olemasta. Se palaa Luojansa tykö, joka sen on antanutkin. (Saar. 12:7) Hänellä on oikeus vaatia meidät tilille elämästämme.

Jumala rakastaa niin luotujaan, ettei Hän tahdo jumalattoman kuolemaa. (Hes. 18:23) Koska jumalattoman ihmisen kuollessa hukkuu hänen toivonsa. (Snl. 11:7)

Jumala rakastaa meitä niin, että Hän antoi meille Jeesuksen. Herra haluaa antaa tulevaisuuden ja toivon. (Jer. 29:11) Luoja on antanut meille kullekin oman elämämme päivät, että etsisimme Häntä. (Apt. 17:27)

Ihminen useimmiten keskittyy menestymiseen tässä elämässä. Omaan onneen, turvallisuuteen, itsensä toteuttamiseen. Siitä ei koskaan seuraa mitään pysyvää hyvää.

Ihmisille, jotka keskittyvät vain ajallisen elämän tarpeisiin, Jeesus neuvoo järjestyksen, joka vie pysyvään hyvään: ”Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan”. ( Matt. 6:33)

Lisäksi Jeesus sanoi: ”Minä olen elämä” sekä ”Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan. (Joh. 6:35)

Ja vielä: ”Sillä, joka uskoo Poikaan, on ikuinen elämä, mutta joka ei tottele Poikaa, se ei pääse näkemään elämää, vaan Jumalan viha pysyy hänen yllään”. (Joh. 3:36)

Katekismus tiivistää asian: ”Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen tunteminen ja Jumalan lapseksi pääseminen on elämämme kallein asia”.

Lasse Jussila

Leave a Comment